KiszelKati.hu

Csepp a tengerben

Öröm volt szombat délelőtt a templomkertben járni. A nap is ránk mosolygott, az emberek is mind mosolyogtak és még finomnál finomabb sütiket is lehetett vásárolni, amellyel egyben a Nagykovácsi Plébániai Karitászt is támogathattuk. A kicsik mesét hallgathattak, az ügyes kezűek különleges technikákkal alkothattak és közben hiába volt a sok vásárló mégis szaporodtak a házi készítésű sütemények, mindig volt valaki, aki megjelent egy-egy újabb tálcával. Felemelő hangulat kísérte az egész rendezvényt, ami egyértelműen a NOE nagykovácsi csoport szervezőinek köszönhető, akik már sok hasonló akción vannak túl Nagykovácsiban. Köszönet mindenkinek, aki a sütögetésben, az árusításban vagy a vásárlásban kivette a részét, hogy ezzel jó célt támogathasson.

A Katolikus Karitász kidolgozott egy szabályzatot, amelyet tíz pontba sűrítettek és elnevezték „A Karitász tízparancsolatának”. Ezek a pontok egyértelmű útmutatásokat adnak az önkénteseknek, érdeklődőknek hogyan viszonyuljanak a bajbajutottakhoz, akikhez közel kerülnek, továbbá hogyan kezeljék a rájuk bízott pénzeket illetve adományokat:

1. Igazán segíteni csak szeretetből, szeretettel lehet.

2. Kétszer segít, aki gyorsan segít. A bürokrácia a karitász halála.

3. A bajbajutottat sohase alázd meg: érezze, hogy örömmel segítesz.

4. Úgy segíts, hogy a rászoruló saját magán is segíthessen. Vezesd rá az öntevékenységre.

5. Ne alamizsnát adj, hanem igyekezz a bajt gyökerében orvosolni.

6. A bajbajutott nem „ESET”, hanem személy. Vedd emberszámba, törődj vele, szánj rá időt, türelmet, őszinte érdeklődést.

7. Vedd elejét a visszaéléseknek. Járj utána a fontosabb ügyeknek.

8. Kínos pontossággal számolj el minden fillérről, és köszönj meg minden adományt.

9. A segítség nem monopólium, de nem is konkurencia. Segíts annak, aki segíteni akar.

10. Ne várj hálát. Ne sértődj meg. Ne légy kicsinyes. Imádkozz azokért, akiket Isten szeretetedre bízott...

"Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb lenne a tenger." (Teréz anya)

Vissza