KiszelKati.hu

Az állatok világnapján

Gyakran halljuk hangoztatni, hogy ki mennyi pénzt adományozott állatvédelemre, állatok megmentésére és ilyenkor az az érzésem, úgy gondolják, azoknak szégyenkezniük kellene, akik ezt nem teszik. Ugyanakkor azt hiszem, az igazi állatszerető és állatvédő az, aki egy-két állatot befogad, felnevel, orvoshoz hord, ellát, jól tart egészen az állat haláláig, mondjuk 15-20 évig vagy akár tovább is. Nálunk két állat van a "családban", egy keverék kutya és egy házi macska. Valahogy úgy hozta a sors, hogy eddigi életük során mindkettőnek gyakran volt szüksége állatorvosi kezelésre. A macskánk legutóbb januárban szorult egy komoly műtétre, amikor is valamilyen vírusfertőzött kisállat haraphatta meg és emiatt a hosszú orvosi kezelés ellenére, le kellett vágni az egyik hátsó lábát. Sokat tépelődtünk azon, vajon vállaljuk-e a műtétet, nem lesz-e szenvedés annak a cicának három lábbal élni? Aztán egyszerűen nem volt szívem azt mondani az állatorvosnak, hogy altassa el, hanem azt kértem, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a cica egészségesen köztünk maradhasson. Úgy éreztem, ha befogadtam egy állatot, akkor felelősséggel is tartozom érte, nem mondhatom azt, hogy "dobjuk ki, majd lesz másik"! Milyen példa lenne ez a gyerekeim számára? Hogyan tudnám ezek után elmagyarázni nekik, hogy mi a felelős állattartás, és egyáltalán mi az, hogy felelősséget vállalni valamiért vagy valakiért?

Azóta cicánk újra fára mászik, kutyákkal kergetőzik, madarat próbál fogni, apró rágcsálókat hoz a küszöbre, szóval épp úgy él, mint bármely egészséges macska. Talán egyetlen különbség van: a három lábával háromszor annyira szereti és kényezteti őt a családunk.

Mielőtt az a vád érne, hogy a fenti írás csak egy kampányfogás, gyorsan hozzáteszem, hogy a kutyánk 10 éves múlt, a cicánk műtétje pedig közel 9 hónapja volt. A fenti gondolatok leírásába az állatok világnapja alkalmából kezdtem, hiszen a kampányon kívül is van élet, nem igaz? :)

"A macska érzelmei teljesen őszinték; az emberi lények mindenféle okoknál fogva elrejthetik érzelmeiket, de a macska sohasem tesz így." (Ernest Hemingway)

Vissza