KiszelKati.hu

Diplomák után

Óvodapedagógusként megtanultam, hogy feltételek nélkül bízni valakiben óriási kincs; hogy az ölelés és a mosoly a hála legszebb és legőszintébb jele; hogy merjek kérdezni, ha valamit nem tudok; hogy merjem megélni az érzelmeimet; hogy türelemmel és kitartással bármi elérhető. Pedagógusként tanultam meg a valódi empátiát és toleranciát is, és az előítéletek nélküli hozzáállást személyekhez és az élet dolgaihoz.

Közoktatás-vezetőként és óvodavezetőként megtanultam, hogy tudni kell 'nem'-et mondani, ha a szükség úgy hozza; hogy a döntéseket akkor is meg kell hozni és fel kell vállalni, ha az nem mindenkinek egyformán tetszik; hogy szabályokra igenis szükség van, és a közösen elfogadott határokat muszáj betartani; hogy másokat képviselni óriási felelősség; hogy a kollégákért olyan esetekben is ki kell állni, amikor nem is tudnak róla vagy nem akarnak tudni róla. Intézményvezetőként tanultam meg azt is, hogy az értékrendem, az elveim és a saját magammal szembeni elvárásaim fontosabbak, mint a vezetői beosztásom.

Bölcsészként tanultam meg, hogy az embereket az emberségük és a tetteik alapján ítéljem meg; hogy a megszerzett tudásomat megfelelő helyen hasznosítsam; hogy az élethosszig tartó tanulási tevékenység elengedhetetlen része életünknek.

Köztisztviselőként tanultam meg azt, hogy a pedagógusként tanultak milyen remekül alkalmazhatók az ügyfelekkel és intézményi partnerekkel való kapcsolattartás során, hiszen itt is empátiára, toleranciára, türelemre és előítélet mentességre van szükség a jó döntések meghozatalához (ahogy tulajdonképpen minden emberi kapcsolatban és munkakapcsolatban is); hogy egy bizalommal és vezetői támogatással teli légkörben mennyivel eredményesebb munkát lehet végezni; valamint azt hogy egy ügyintéző is lehet vezető főtanácsos, hiszen az a besorolása a kellően magas iskolai végzettségei és a közszolgálati jogviszonya alapján, nem pedig a munkaköre.

A fentieken kívül még azt tanultam meg az életben, hogy a felkínált lehetőséggel élni kell, nem pedig visszaélni.

"A tudatlanságod legmagasabb foka az, amikor elutasítasz valamit, amiről nem tudsz semmit." (Wayne Dyer)

Vissza