KiszelKati.hu

Kiegyensúlyozott költségvetés

Stabilan zártuk Nagykovácsi 2020-as gazdasági évét, és 2021-ben is hasonló, kiegyensúlyozott gazdaságpolitikát folytatunk. A mögöttünk álló hónapok bővelkedtek gazdasági kihívásokban, mégis eredményesek tudtunk maradni. Ennek kulcsa a szigorú, precíz tervezés, és a költséghatékony működés.

Bár a járványügyi helyzet miatt a képviselőtestület nem ülésezhet, a képviselők többször is megvitatták online, írásban is véleményezték Nagykovácsi költségvetését, és egybehangzóan támogatták az abban foglaltakat. Egyetértettünk abban, hogy a megkezdett beruházásokat folytatni kell, fenn kell tartanunk a működőképességet és az intézmények színvonalát, hitelt a jövőben sem kívánunk felvenni, és továbbra is figyeljük a megnyíló pályázatokat, hogy maximalizálni tudjuk a Nagykovácsiba érkező pályázati forrásokat.

Minden eszközt megragadunk, hogy gazdasági mutatóink pozitívak maradjanak. Igaz, a pandémia miatt a gépjárműadó idén a központi költségvetésbe folyik majd be, de az iparűzési adó kieső hányadát az állam visszapótolja részünkre. (Mint ismeretes, mentesülnek adókötelezettségük 50%-a alól a nagykovácsi kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók a kormány járványügyi intézkedése szerint.)

Nagykovácsiban nem fenyegeti veszély az elnyert pályázatokat. Beruházásaink folytatódnak: megtörtént a közbeszerzési pályázat kiírása a bölcsődebővítésre és a kerékpárút építésre, amelyekhez póttámogatást is sikerült megkapnunk. Folynak a tavaszi útépítési munkálatok, és a közösségünk összetartásának jó példája, a közösségi aszfaltozás sem fog elmaradni.

Településfejlesztési stratégiánk fontos eleme a „Modern falu, okos megoldások” programunk, amelyben különös figyelmet fordítunk a digitális innovációkra, „okos megoldásokra”. Az országban mintaprojektként indítjuk el az egész településre kiterjedő levegőszennyezettség-mérést.

A költségvetés tervezése során a biztonságos működés és költséghatékonyság mellett számomra fontos sarokpont, hogy a költségvetés biztosítson egy innovációs ökoszisztémát, azaz garantáljuk a permanens fejlődést, maximalizálni tudjuk a lehetőségeinket, és képesek legyünk az önszabályozásra.  Stabil gazdálkodás mellett 2021-ben is folyamatosan fejlődik majd Nagykovácsi.

Vissza