KiszelKati.hu

Szemétügy

Mondhatnám, hogy a téma az utcán hever, de túl olcsó tréfa lenne ez. Azonban a téma sajnos folyamatosan aktuális Nagykovácsiban és Nagykovácsi környékén egyaránt. Mindig lehangoló emberek által elszórt hulladékkal találkozni a természetben, de különösen megdöbbentő, ha valaki a saját lakókörnyezetében szemetel. Ennél már csak az felháborítóbb, ha ezt egy vállalkozó teszi, miközben fizetséget kap az általa elszállított sittért, hulladékért cserébe. Az Önkormányzat, a Közterületfelügyelet, a Rendőrség és a Készenléti Szolgálat rendszeresen és szorosan együttműködik, hogy a szemetelőket megtalálja és felelősségre vonja, illetve, hogy megtisztíttassa a tönkretett területet. Nem könnyű feladat ez, sokszor rengeteg munka vész kárba, ha kevés a bizonyíték egy-egy tett alkalmával. Idén januárban azonban sikeresnek bizonyult az együttműködés, aminek eredményeként egy, a lakosságot félrevezető, budapesti vállalkozót sikerült lefülelni és felelősségre vonni. A vállalkozónak fizetett a jóhiszemű nagykovácsi megrendelő, hogy a háza felújítása során keletkezett sittet szabályosan, szemétlerakóba szállíttassa el. Azonban a vállalkozó a hulladékot Nagykovácsi határában, az erdőszélen rakta le. A felkutatásához és leleplezéséhez összehangolt munkára volt szükség, ami eredményesnek bizonyult. A tettest sikerült megtalálni, rábizonyítani a cselekményt és megtisztíttatni vele a területet. Természetesen a hulladék szabályos elhordásával még nem lezárt az ügy, további következmények is várnak az elkövetőre, ami elsősorban jelentős pénzbüntetést jelent. Bízom benne, hogy a jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy példa értékű büntetés szülessen és a legmagasabb bírságot kelljen kifizetnie a becstelen vállalkozónak. Az ügy kivizsgálása jelenleg folyamatban van, annak lezárulása után tájékoztatni fogjuk a további részletekről a lakosságot.

Az eset kapcsán fontosnak találom hangsúlyozni, hogy mi, nagykovácsiak, mindannyian tehetünk azért, hogy környezetünk, utcáink, tereink, erdeink tisztaságát megőrizzük. Tudom, a többségnek mondani se kell, hogy szemetet soha, sehol nem szórunk el. El kell, hogy férjen a táskánkban, zsebünkben, kezünkben, míg egy szemetes közelébe érünk. Az Önkormányzat az elmúlt években több millió forint értékben szerelt fel közterületekre szemeteseket és ezt folytatni kívánjuk a továbbiakban is. Emellett sokszor a legapróbb tett is segít pl., ha apróbb szemetet látunk valahol, azt nem fotózgatni kezdjük, hanem egyszerűen összeszedjük inkább. Ha pedig olyan szeméthalmot találunk, ami meghaladja a lehetőségeinket, több megoldás is létezik jelzést adni róla. Jelezhetjük a településüzemeltetésért felelős önkormányzati intézmény, a NATÜ felé, akik évente több millió forintot költenek az illegálisan lerakott szemék elhordására. Mindemellett létezik egy mobil alkalmazás is, a HulladékRadar, amelynek célja az illegális szemétlerakás terjedésének magakadályozása. Érdemes azt letölteni a telefonunkra, hogy bármikor cselekedni tudjunk. Ezen kívül nagy segítség lehet az is, ha figyelmeztetjük az illegális szemetelőket vagy pedig lefotózzuk, ha ilyet látunk és a hatóság felé teszünk jelzést róla.

A tavasz közeledtével muszáj felhívni a figyelmet a kerti munkák során keletkező zöldhulladék kérdésére is. Sokan nem is tudják, hogy a zöldhulladék illegális lerakása épp olyan szabálytalan és büntetendő, mint bármilyen más hulladéké és bizony jelentős károkat okozhat a természetben. Az Önkormányzat legutóbbi felmérése alapján a Nagykovácsiban illegálisan lerakott zöldhulladék összeszedése és elszállítása közel tíz millió forintot emésztene fel. Ehhez az összeghez igyekszünk pályázati úton hozzájutni, de még jobb lenne, ha erre nem kellene súlyos milliókat költeni.

A DINPI weboldalán részletesen tájékozódhatnak az illegális zöldhulladéklerakás részleteiről: https://www.dunaipoly.hu/hu/hir/kerti-zoldhulladek-a-termeszetben-veszelyes-hulladek

A legjobb megoldás a komposztálás lenne, erről is könnyű részletesen tájékozódni a mai világban.

Mindannyiunk környezettudatos hozzáállása szükséges ahhoz, hogy az illegális szemétlerakás problémaköre megoldódjon és a minket körülvevő természet szépségét, tisztaságát megőrizzük. Köszönöm, ha minden nagykovácsi lakos partner ebben a törekvésünkben.  

„A hulladék keletkezése az egyéni fogyasztásunk eredménye. Ha valamit nem veszünk meg, akkor abból soha nem lesz szemét.” (Tom Szaky)

Vissza