KiszelKati.hu

Felforgatott nyár

Augusztus. A nyár utolsó hónapja. Kánikula, nyaralás, Balaton, fesztiválok, búcsú, aztán az új kenyér, Szent István ünnepe, tűzijáték, és vissza a normális hétköznapokba. Legalábbis eddig erről szólt ez a hónap. Most is erre készültünk, de az idei év sok mindent felforgatott. Nekünk, más országokhoz képest szerencsénk volt és aránylag szabadon megválaszthattuk, hogyan töltjük a nyarat. Viszont nem kockáztathatjuk egymás egészségét, így a Magyar Kormány döntése alapján nem lehet megtartani a fesztiválokat, nagyobb rendezvényeket, így a nagykovácsi búcsút sem. Tehát az idei nyár a családi nyaralásokról, szűkebb körben együtt töltött időkről szól.

Ugyan a nyár jelentős részét már magunk mögött tudhatjuk, még maradt közel egy hónapunk a közös családi kikapcsolódásra. Számunkra, Nagykovácsiban élők számára egyik legfontosabb kincs az érintetlen természet közelsége, a hegyek ölelése. Egyedülálló természeti adottságú, varázslatos település a miénk, így akár kertjeink hűsében is kikapcsolódhatunk.

Akárhogyan is, remélem, mindenkinek jól telik az idei augusztus, és olyan helyeket is felfedezhetnek itthon, ahová eddig még nem látogattak el.

Persze Nagykovácsi élete nem csak csupa pihenés. Folyik tovább otthonunk építése, elindultak és a tervek szerint haladnak a beruházások, fejlesztések, a képviselő-testület pedig egész nyáron ülésezik.

Folytattuk utcáink felújítását és aszfaltozását, járdák építését és látványos szakaszába érkezett a Linum udvar építése is. Az alapozási munkákkal egyidőben fejlesztésre kerülnek a kapcsolódó utcák, hamarosan új körforgalmat avatunk a Bánya/Szeles/Kaszáló utcai kereszteződésben, járdával, zebrákkal biztonságosabbá téve a mindennapi közlekedést.

Folynak a bölcsőde bővítésének és az új kerékpárút építésének előkészítő munkái, zajlik a fő utca fejlesztési terveinek előkészítése. A főtéren kicseréltettük a korábban megrongált díszkutat és ivókutat is. Ezek kapcsán köszönjük Fáskerti István, szobrászművész és Éles Péter, vállalkozó önzetlen munkáját.

Felajánlottuk együttműködésünket a Nagykovácsi Általános Iskola fenntartójának a férőhelyproblémák megoldásában addig is, amíg az önkormányzat telkén felépül az új iskola. Az önkormányzat részéről mindent megteszünk annak érdekében, hogy az átmeneti időszak nehézségek nélkül teljen a gyerekek számára. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy az iskola tekintetében az önkormányzat semmilyen döntési kompetenciával nem rendelkezik, mivel minden fenntartói és működtetői jog az Érdi Tankerületi Központ hatásköre. Reménykedünk abban, hogy iskolásaink érdekében megnyugtató, a gyermekek egészséges fejlődését maximálisan elősegítő tanulási feltételeket fognak tudni biztosítani Nagykovácsiban.

Újra megpályáztattuk az iskolai, óvodai és bölcsődei étkeztetést, hogy megfelelő ellátásban legyen részük a gyerekeknek, ha szeptembertől visszaülhetnek az iskolapadokba diákjaink és felhőtlenül játszhatnak újra együtt óvodásaink, bölcsiseink.

Elkészült a fitneszpark szomszédságában a streetball pálya is, ami nagy látogatottságnak örvend, kicsik és nagyok népesítik be nap mint nap a sportpark pályáit és sporteszközeit. Új, vandálbiztos ivókút is épült a park mellett. Külön érdekesség, hogy községünk első „online” padja is itt található, ami WIFI kapcsolatot és telefontöltési lehetőséget biztosít az edzeni vágyók számára, így is segítve azt, hogy a fiatalok kimozduljanak az otthoni virtuális világból a szabadba, a való világba.

Környezetünk védelme érdekében tovább folytatjuk klímastratégiánk kidolgozását, és megállapodtunk az ELMŰ-vel a Nagykovácsi fáit veszélyeztető gallyazásokkal kapcsolatos feladatokban. Próbáltuk megmenteni községünket a szúnyoginváziótól, természetesen környezetbarát eszközökkel.

Sajnos, minden reményünk és minden előkészületünk ellenére a búcsúban mégsem találkozhatunk. Köszönjük a sok szervező munkát az Öregiskola dolgozóinak és mindazoknak, akik hozzátettek volna a programok és a kínálat színesítéséhez. Köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzat tánckörének is a felkészülést, reméljük, hamarosan lesz alkalmunk megnézni új műsorukat, amire olyan nagy szeretettel készültek.

Bízom benne, hogy a körülmények ellenére mindannyiunknak lesz alkalma szép nyári napokat együtt tölteni családjával, szeretteivel. Jó pihenést és jó egészséget kívánok mindenkinek!

Vissza