KiszelKati.hu

Itt van az ősz, itt van újra... vajon mit hoz majd nekünk

Kérdezhetnénk Petőfi után szabadon, hiszen amit eddig 2020-tól kaptunk, az elég rendhagyó volt, így érthető a kérdés, érthető a várakozás.

A válaszra már nem kell sokat várni. Szinte mindenki hazaért a szabadságról, a nyári feltöltődésből, amivel megpróbáltunk egyrészt kikapcsolódni a pandémia okozta sokkból, másrészt felkészülni az év hátralévő részére. Várnak a rendszeres mindennapi teendők, a munkahely, az iskola, óvoda, bölcsőde.

Az önkormányzatban nem állt meg az élet nyáron sem, előre készültünk az őszi hétköznapokra. Többek között az iskola- és óvodakezdésre, hiszen itthon, Nagykovácsiban sokan vannak és nagyon fontosak a gyerekek, kicsik és nagyok egyaránt.

A jelenlegi rendelkezések szerint az iskola szeptember elsején, hagyományos formában elkezdődött. Remélem nem lesz fennakadás az év hátralévő részében sem. Lényeges azonban mindannyiunk számára, hogy továbbra is fokozottan figyeljünk egymásra, gyerekeink és tanáraink biztonságára.

A központi intézkedések maradéktalan betartása mellett az önkormányzat működésében is végrehajtottunk egy szervezeti változást és szeptembertől az iskolával, oktatással kapcsolatos terület Szemesy Barbara, immár főállású alpolgármester asszony kiemelt feladatai közé tartozik. Barbara már eddig is aktívan részt vett minden iskolával, oktatással kapcsolatos kérdés tárgyalásában, így személyében egy naprakész, rátermett felelőst kapott Nagykovácsi oktatási területe. Forduljanak hozzá bizalommal!

A nyár végére sikerült megoldani az iskola férőhelyproblémáit is. Az új iskola előkészületei tervszerűen haladnak, de a megvalósulásig még 2-3 év is eltelhet, addig pedig elfogadható körülményeket, megfelelő tanulási környezetet kell biztosítani iskolásainknak. Ez elsősorban a fenntartó, az Érdi Tankerület és az iskola igazgatójának közös feladata. Ehhez természetesen az önkormányzat minden segítséget megad, hogy gyermekeink semmiben se szenvedjenek hiányt.  Több ajánlatot tettünk a tankerület felé, végül pedig az alábbi megoldások születtek:

·         Konténer tanterem kerül kialakításra az iskola udvarán, amiben egy osztály kap helyet. A bérleti díjat a tankerült fizeti. A konténerhez szükséges közműcsatlakozási munkákat az önkormányzat biztosítja. Jelenleg az engedélyeztetési eljárás zajlik, várhatóan szeptember végén költözhet be az osztály a mosdóhelyiséggel ellátott konténer tanterembe.

·         Az Öregiskola egyéni, illetve kiscsoportos fejlesztési célokra az új iskola megépüléséig egy termet folyamatosan biztosít térítésmentesen az iskola számára, a délelőtti órákban.

·         Három kis termet is használatba kapott az iskola - szintén térítésmentesen - a Kossuth u. 64-ben, a Zeneiskola termei közül, amik a délelőtti órákban kevésbé kihasználtak.

·         Felajánlottuk az iskola számára az inkubátorház kedvezményes bérlési lehetőségét is, de ezzel nem kívánt élni a tankerület.

·         A sportsátor biztonságossá és használhatóvá tételét is az önkormányzat biztosította saját költségvetési keretből, mert a tankerült nem tudta vállalni annak költségeit, viszont az iskolának és a sportegyesületeknek nagy szükségük van rá. Ennek köszönhetően újra kinyitható a sportsátor, ami most már kényelmes, biztonságos környezetben és szervezett keretek között ad otthont a tanulók testnevelésóráinak és egyéb sportolási tevékenységeknek.

A fenti kollektív megoldáskeresés és közös problémamegoldás is egy újabb szép példája annak, hogy az önkormányzat, Nagykovácsi lakói, intézményei hogyan tudnak otthonunkért, közösségünkért kiállni, ha szükséges. Összefogással, rugalmassággal és tényleges segíteni akarással hogyan tudunk együtt megoldani még olyan helyzeteket is, ahol sok különböző szempont mentén kell kompromisszumot kötni az igazán jó eredmény érdekében.

Azt hiszem, ha valamit tanít nekünk 2020, akkor az a közösség, az összetartozás, az összefogás hatalmas ereje, az egymásra figyelés és az egymásnak segítés fontossága.

Intézményeinknek, tanulóinknak, pedagógusainknak sikeres évkezdést és eredményes tanévet kívánok, Nagykovácsinak pedig egy vírusmentes őszt, sok természetbeni élménnyel. Élvezzék a természet ölelését, sétáljanak sokat a minket körülvevő erdőkben, örüljenek a szép őszi napsütésnek, a gyönyörű, színes természetnek, Nagykovácsi békéjének, és fogadják szeretettel a Tájoló szeptemberi számát.

Vissza