KiszelKati.hu

Vigyázzunk egymásra

Magyarország Kormánya kijárási korlátozást vezetett be országunk egész területére március 28. és április 11. között. Hogy hogyan folytatódik április 12. után, azt e cikk írásakor még nem tudni, de az egészen biztos, hogy a személyes érintkezések számát minimálisra kell csökkentenünk a járvány lefékezése érdekében. Tudom, sokszor nehéz igazodni az előírásokhoz, de mindenképpen szükséges. Mindannyiunk biztonsága és egészsége a legfontosabb ebben az új helyzetben. Hiszem, hogy a nagykovácsiak megértik ezt, még ha akadnak is kivételek, a többség felelősségteljesen, önmagára és másokra is vigyázva éli mindennapjait.

Be kell látnunk, a legtöbbet mi magunk tehetünk a járvány terjedésének lassításáért, ennek érdekében helyben is számtalan intézkedést tett az Önkormányzat:

·         Helyi védelmi parancsnokság megalakítása az önkormányzati vezetők mellett katasztrófavédelmi referens, rendőrség, orvosok, polgárőrök, közterületfelügyelők bevonásával.

·         Bölcsődében, óvodában rendkívüli szünet elrendelése, ügyeleti rendszerben való működtetése.

·         Étkeztetés megszervezése az arra igényt tartó iskolások, óvodások, bölcsődések számára; szociálisan rászorulók étkeztetésének folyamatos fenntartása.

·         Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár szolgáltatásainak és programjainak szüneteltetése.

·         Polgármesteri hivatalban rendkívüli munkarend elrendelése, online vagy telefonon történő ügyintézés.

·         A bizottsági és képviselő-testületi ülések lemondása; jogszabályi felhatalmazás alapján polgármesteri döntések, a képviselők írásbeli tájékoztatása mellett.  

·         Játszóterek, sportpályák bezárása.

·         65 éven felüli idősek segítésének megszervezése (bevásárlás, gyógyszerkiváltás) hivatali dolgozók és önkéntesek bevonásával.

·         Készenléti Szolgálatok felhatalmazása lakosságot segítő és rendfenntartó feladatokra.

·         Gyermek- és háziorvosi rendelők ózonos fertőtlenítése.

·         Frekventált közterületek és utcabútorok rendszeres fertőtlenítése.

·         Védőeszközök beszerzése a védekezésben résztvevő dolgozók és az önkéntesek számára.

·         A lakosság folyamatos, naprakész tájékoztatása elsősorban online formában (http://nagykovacsi.hu/koronavirus https://www.facebook.com/kiszelnemohoskatalin/  https://www.facebook.com/nagykovacsionkormanyzata/ )

Ahogyan első perctől kezdve tudni lehetett, Nagykovácsit sem kerüli el a járvány, ezért a meghozott intézkedéseket nagyon komolyan kell venni. Településünkön március végéig három háztartásban rendeltek el karantént, de ezeknek a száma idővel növekedni fog. Ezek a házak „piros lap”-pal kerülnek megjelölésre és a rendőrség rendszeres ellenőrzése alatt állnak.

A járvány megfékezéséhez minden egyes ember együttműködésére szükség van, ezért kérem, hogy saját maguk és embertársaik érdekében továbbra is szigorúan tartsák be a szabályokat! Aki teheti, maradjon otthon, aki nem teheti, annak köszönetemet fejezem ki a munkájáért, bármely területen is kell helytállnia.

Egyben köszönöm az ötletgazda óvodai dolgozóknak az újra használható, fertőtleníthető textil szájmaszkokat, amelyeket az Önkormányzattal együttműködésben, Nagykovácsi lakossága számára gyártottak, és köszönöm a sok-sok önként jelentkező segítségét.

Továbbá köszönöm azoknak a helyi kereskedelmi és vendéglátóipari egységeknek a rugalmasságot, amelyek ebben a nehéz helyzetben házhozszállításra álltak át. Éljünk vele, hogy a járvány elmúltával is megmaradhassanak nekünk itt, Nagykovácsiban. Vásároljunk helyben!

Hiszem, hogy együtt sikerül lassítanunk a járvány terjedését.  Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

„Az élet nem ismétlődik meg, vigyázni kell rá.” (Anton Pavlovics Csehov)

Vissza