KiszelKati.hu

Csőtörés percről percre

Miért nem volt tájékoztatás és mit csinált vízhiány idején a polgármester? Ilyen és ehhez hasonló kérdések kerengtek a Facebook-on. Válaszként összeszedtem a telefonom hívásaiból és a fb bejegyzésekből nagyjából órára, percre lebontva, hogy hogyan telt a hétvégém és mikor milyen tájékoztatást kapott Nagykovácsi lakossága.

2019. október 25. péntek

Péntek éjjel 23:14-kor Nagykovácsitól 250 km távolságban ért az értesítés a DMRV-től, hogy a Nagykovácsit ellátó ivóvízvezeték eltörött, reggel haladéktalanul, nagy erőkkel nekikezdenek a javítási munkának. Lajtos kocsit már kihelyeztek, reggel pedig küldik a nagyobbat. Elnézést kértek a szolgáltatás-kimaradásért és ígéretet tettek, hogy mindent megtesznek a vízellátás mielőbbi helyreállítása érdekében. Az információ október 25-én, pénteken, 21:43-kor került ki a DMRV facebook oldalára, amelyet 22:21-kor kollégáim is megosztottak az Önkormányzat fb oldalán.

2019. október 26. szombat

Reggel 07:50-kor hívtak a DMRV-től és szóban is megerősítették a korábban leírtakat, jelezték, hogy a munkát megkezdik. 7:53-kor alpolgármester asszonnyal telefonon egyeztettük, hogy milyen módon értesítjük a fb-ot nem használó lakosokat. Ezt követően egyik helyi kollégánk bement a hivatalba és kinyomtatta a tudnivalókat, amelyeket a frekventált helyekre ki is helyezett a lakosság számára. 8:15-kor alpolgármester asszony telefonon referált az intézkedéseiről. 8:47-kor részletes tájékoztatást tettek fel a helyzetről az Önkormányzat fb oldalára. 9:04 és 9:42 perckor a lajtos kocsik pontos helyének megjelölésével került fel poszt a fb oldalra.

Szombati programunkat módosítva hazaindultunk. A kb. 2,5 órás út alatt többször egyeztettem telefonon a DMRV-vel és a Készenléti Szolgálattal a vízellátás biztosítása érdekében. Eszembe jutott, hogy az esővízgyűjtőink is üresek otthon, hiszen régóta nem volt eső. Ezért saját családunk ellátása érdekében telefonon barátoktól kértem marmonkannákat, amiket vízzel feltöltve kaptam meg, mire hazaértem.

10:13-kor a DMRV frissítette tájékoztatását, amit kollégáim 10:40-kor osztottak meg az Önkormányzat fb oldalán. Közben 10:23-kor újabb tájékoztatás került fel a vízvételi lehetőségekről.

Szintén még útközben a Készenléti Szolgálat tájékoztatott, hogy a rászoruló időseknek vittek vizet, illetve vizesflakonokat sikerült összegyűjteniük az óvodától és a jégkár során maradt flakonokból, így könnyebbé vált a lajtoskocsikból a vízvételi lehetőség.

Remeteszőlős és Adyliget között, a csőtörés helyszínén 11:30 körül megálltam és a munkálatokat végzőktől kértem tájékoztatást, hogy haladnak, mi várható? Nem tudtak pontos időpontot mondani, de biztatónak ítélték meg a helyzetet, hiszen akkor már az új cső földbehelyezése folyt. (A mellékelt fotót itt készítettem a helyszínen.) A faluba érve egyenesen a lajtos kocsikhoz mentem, hogy rendben vannak-e a vízvételi lehetőségek. Mindegyik lajtos kocsiban volt víz, a főtéren a DMRV-s kolléga mellett a Készenléti Szolgálat önkéntes munkatársa, Tinkó Szilvia segítette a vízvételt. Nem volt sorban állás, de folyamatosan érkeztek lakosok vízért. Megköszöntem akkor is és köszönöm most is a segítők munkáját.

13:08-kor feltettem a polgármesteri fb oldalamra az útközben kapott tájékoztatásokat a saját magam által készített fotókkal együtt, ez a poszt 13:12-kor az Önkormányzat oldalán is megosztásra került.

13:46-kor értesített telefonon a DMRV, hogy befejezték a munkát, kezdik a feltöltést. 13:58-kor feltettem a hírt a polgármesteri oldalamra, hogy a DMRV Zrt. munkatársai megjavították a hibát, a vezetékek, tartályok feltöltése megkezdődött. Ezt a hírt 14:01 perckor az Önkormányzat oldalára is feltettük. Nem lehetett megjósolni, hogy mennyi időbe telik a rendszer visszaállítása és a tározó újra töltése. A terepen dolgozóktól kérdeztem rá, hogy esetleg 5-6 óra? Erre azt a választ kaptam, hogy annál kevesebb lesz.

A falu alacsonyabban fekvő részein, jellemzően az ófaluban már szombat délután 14-15 óra körül visszatért a vízellátás.

18:23-kor arról értesített telefonon a DMRV, hogy a Petőfi utcai csőrepedés javítása miatt egy szakaszt esetleg le kell majd zárni, vegyenek az ott lakók vizet. Ezt 18:33-kor osztottuk meg az Önkormányzat fb oldalán.

19 óra felé vettük észre, hogy a szomszédaink bizonyára hazaérhettek és lehet, semmit nem tudnak a vízhiányról, így írtam nekik Messengeren, hogy tudok adni vizet a marmonkannáinkból, ha nem lennének felkészülve, de megnyugtattak, hogy megoldják a helyzetet.

Mivel a magasabban fekvő részeken még este se volt víz, hívtam többször a DMRV-t, azonban csak 19:57-kor sikerült utolérnem az illetékes munkatársat, aki azt mondta, hogy a falu lenti részein történő hirtelen nagy vízfelhasználás lehet az oka annak, hogy a tározót még nem tudta a rendszer feltölteni. Erről 20:10 perckor az Önkormányzat fb oldalára tájékoztatás került fel, kérve az ófaluban élők vízfelhasználásnak mérséklését annak érdekében, hogy a tározó mielőbb feltöltődjön. Ezt a posztot 20:13 perckor osztottam meg a polgármesteri oldalamon, hogy minél több emberhez eljuthasson.

Az unokánk fürdetését a marmonkanna vizének gázon való melegítésével oldottuk meg, szerintem ő semmit nem észlelt a problémából, amikor inni kért, kapott tiszta vizet, a fürdetés idejére volt meleg fürdővize, bár rossz példaként a nagyija egész nap a fb-ot bújta.

20 órától meghívásunk volt egy helyi rendezvényre, de fontosabbnak találtom, hogy átnézzem a fb bejegyzéseket, amik alapján 20:24-kor kértem a DMRV-t, hogy ellenőrizzék a lajtos kocsik feltöltöttségét és gondoskodjanak azok éjjeli feltöltéséről is, mivel lassan 24 órája nincs víz egyes területeken. Ígéretet kaptam, hogy az éjszaka folyamán is felötlik a lajtkocsikat. 20:45 körül elindultunk az esti programra (nem volt túl kellemes a tiszta ruhát zuhanyozás nélkül felvenni). Útközben ellenőriztem a lajtkocsi állapotát és 20:49-kor jeleztem a DMRV felé, hogy az Erdősétánynál lévő lajtkocsi kiürült. Megkaptam a megnyugtató választ, hogy mennek és feltöltik.

Mindeközben sok lakos, akinél már volt víz vagy egyébként is volt használható kútvize, segítséget és vizet ajánlott fel a rászoruló lakostársainak. Köszönet nekik mindezért.

Ezt követően folyamatos tájékoztatást kaptunk a feltöltöttség mértékéről, amiről 21:26-kor fb-on adtak kollégáim tájékoztatást.

Nem maradtunk sokáig az esti programon, 23 óra körül hazajöttünk, mert tudni akartam a vízellátással kapcsolatos fejleményeket, azonban a rendezvényen nem akartam folyamatosan a telefont bújni.

2019. október 27. vasárnap

Elhatároztam, addig nem fekszem le, míg nincs víz, inkább követtem a fb bejegyzéseket és kommenteket, hogy hova érkezett már meg a víz. Nem volt könnyű vállalás, mert túl sok helyen kezdődtek újabb és újabb posztok a témában, lehetetlen volt mindegyik követése. Éjjel 1 óra körül úgy tűnt a visszajelzések alapján, hogy szinte mindenütt megérkezett a víz, így nálunk is. 01:09 perckor erről bejegyzés is született a fb-on, aztán kiderült túl korai volt az öröm, mert a Zsíros hegyen és a Nagyszénás egyes részein még nem jutott el minden utcába a víz. 01:15-kor Messengeren felajánlottam, egyik lakostársunknak, hogy tőlem vihet vizet a kutyáinak, ha még szüksége van rá. Amíg vártam rá, fogat mostam, zuhanyozni kezdtem, de a szappant már nem tudtam lemosni magamról friss vízzel, mivel ismét megszűnt a vízellátás. 02:15-kor ezt jeleztem a DMRV-nek.

Mivel még reggel sem volt víz nálunk, 06:56-kor ismét jeleztem a DMRV-nek és egyben tájékoztatást kértem arról, hogy miért nincs, mikor lesz és miért nem ellenőrizte a DMRV éjszaka a helyzetet? Azt a választ kaptam erre, hogy dolgoznak rajta, küldik nemsokára a tájékoztatást. Ezt 07:36 perckor kaptam meg, ekkorra a víz is megérkezett. Erről tájékoztatást 07:43-kor tettünk fel az Önkormányzat fb oldalára, amit 07:44-kor a polgármesteri oldalamon is megosztottam.

07:57 perckor megkérdeztem a DMRV-t, hogy a kisebb csőrepedések helyszínén várható-e vízelzárás, mire készüljenek az ott lakók? Azt a választ kaptam, hogy még ellenőrzik, de ha lehet, hétfőre halasztják a javítást, hogy ne legyen a hétvégén több vízelzárás. Ezt a hírt a Petőfi utcával kapcsolatos bejegyzés kommentjeként adtuk közre.

09:51-kor azt a jelzést kaptam a DMRV-től, hogy teljesen helyreállt mindenütt a vízellátás. Ezt a fb bejegyzések is alátámasztották. Örültem, hogy végre a vasárnapomat zavartalanul az unokámmal tölthetem, mivel a szüleinek kimenőt adtam. Aztán persze nem volt teljesen zavartalan, mert még vasárnap is volt néhány információcsere a DMRV munkatársaival, amiről 14:20-kor hírt is adtam a fb oldalamon, 14:21-kor pedig az Önkormányzat oldalán is megosztásra került.  

A fenti részleteket nem panaszként írtam le, hiszen 5 év után pontosan tisztában voltam azzal, hogy akár ilyen hétvégéket is vállalnom kell a polgármesterséggel. A célom csupán az volt, hogy a „mit csinált a polgármester ezidő alatt” és a „miért nem volt tájékoztatás” kérdések hátterét megvilágítsam, illetve ez utóbbit akár cáfoljam is.

Remélhetőleg ezzel a hosszas vízhiánnyal meg is kaptuk az elkövetkező 5 év legnagyobb falu szintű nehézségét, ahogyan 5 évvel ezelőtti kezdésemkor a jégkárral történt hasonló. Soha nagyobb csapás ne érje falunkat és a nagykovácsiakat!

„Csak akkor tanuljuk meg a víz értékét, ha kiszárad a kút.” (közmondás)

Vissza