KiszelKati.hu

Új bányász emlékhelyet avattunk

A pilisi szénbányák közül utolsóként a nagykovácsi Jóreménység altárót éppen 50 esztendeje zárták be. Az évforduló alkalmából új bányász emlékhelyet avattunk a Kolozsvár utca és a Száva utca találkozásánál.  
Lassan öt éve, hogy minden évben megkeres Bajzi Feri bácsi, hogy készítsünk egy emlékhelyet, itt lent a faluban, hogy ki lehessen sétálni, meg lehessen állni a hétköznapi rohanás közepette, sűrűbben lehessen emlékezni Nagykovácsi bányász múltjára és a bányaszerencsétlenségek áldozataira. 
Így született ez az emlékhely, ahova most már nemcsak Bányásznapkor tudunk ellátogatni, hanem nap mint nap erre járva fejet hajthatunk az áldozatok előtt és egyben Nagykovácsi bányászmúltja előtt is. Ezután már arra is lehetőségünk lesz, hogy ezen az emlékhelyen a téli Borbála napon is mécsest gyújthassunk, méltóképpen emlékezve bányász halottjainkra. 
A helyi bányászok kérésével egybecsengett Dr. Horn János, a Bányász Kutúráért Alapítvány elnökének szakmai javaslata, miszerint a 2019. évi Nagykovácsi Bányásznapon egy emléktáblát avassunk a Nagykovácsi bányászhősök emlékére .És nemcsak kért, hanem felajánlást is tett mellé, részben a Bányász Kultúráért Alapítvány nevében, részben pedig a saját nevében az emléktábla költségeinek fedezésére. Köszönjük szépen az alapítványnak és Horn Jánosnak az emlékhely költségeihez való hozzájárulást. 
A képviselőtestület döntése alapján a felajánlások mellett Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának finanszírozásával elkészült az új emlékhely, amely a bányaszerencsétlenségek nagykovácsi áldozatainak nevét tartalmazza. Többek között a legutolsó bányaszerencsétlenség, az 1954-es vízbetörés három nagykovácsi áldozata is felvésetett az emlékműre: Petőcz Mátyás, Szabó István és Varga Béla.
Emléküket kegyelettel megőrizzük.
 
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, 
hiába szállnak árnyak, álmok, évek." (Juhász Gyula)


Vissza