KiszelKati.hu

A béke szigete

Mint minden nyáron, most is kiürült a falu. Ugyan a nyár jelentős részét már magunk mögött tudhatjuk, még maradt közel egy hónapunk a közös családi kikapcsolódásra. Számunkra, Nagykovácsiban élők számára egyik legfontosabb kincs az érintetlen természet közelsége, a hegyek ölelése. Egyedülálló természeti adottságú, varázslatos település a miénk, így akár kertjeink hűsében is kikapcsolódhatunk.

Nagykovácsiban minden évszaknak megvan a maga egyedi szépsége, településünk télen-nyáron a béke szigete, de talán mégis a nyár az, ami a tökéletes nyugalmat meghozza. Ilyenkor még az utakon is megritkul a forgalom. Nagykovácsi elcsendesedik, csak a gyerektáborok és családi programok környékén pezseg az élet.

Az önkormányzat háza táján a nyári szünet a felújítások, karbantartások ideje. Megkezdtük az előkészítését bölcsődénk bővítésének, a kerékpárút építésének és a klímastratégiának; folyamatosan zajlanak az útépítési munkálatok is, hiszen idén nagyjából 150 millió forintot fordítunk az úthálózat javítására, építésére.

Az elmúlt öt év minden napján, Nagykovácsi polgármestereként azért dolgoztam, hogy aki itt él, éljen jól. Eljött az ideje, hogy számot adjunk dióhéjban a beruházások, fejlesztések melletti főbb eredményeinkről.

Intézkedéseink hosszú sorában kiemelt jelentőségűnek számít az a lépés, hogy Nagykovácsiban „KITETTÜK A MEGTELT TÁBLÁT”. Míg az agglomerációs települések többsége a megnövekedett lakosságszámmal járó infrastrukturális nehézségekkel küzd, mi már nem duzzasztjuk tovább községünket, nem vonunk több területet belterületbe, szigorítottuk a Helyi Építési Szabályzatot, ipari parkokat sem létesítünk. Célunk, hogy településünk továbbra is zsákfalu maradjon, megőrizve a természettel való harmonikus együttélést.

12 agglomerációs településsel karöltve létrehoztuk az Agglomerációs Jövő Bizottságát, amelynek elnökeként az agglomerációs létből fakadó legsúlyosabb feladatok közös megoldását koordinálom. 

A lakossági igényekhez igazítottuk a rendelési időket és új háziorvosi praxissal bővítettük körzeteinket, felújítottuk a felnőtt rendelőt. Heti 2 alkalommal ingyenes vérvételt biztosítunk a helyi lakosság számára. Idén nyáron elindult az az orvosi betegirányító rendszer, amely jelentősen csökkenti a várakozási időt.

Szigorú pénzügyi gazdálkodásnak köszönhetően több, mint 200 millióval nőtt az önkormányzat vagyona az elmúlt években. Olyan megfontolt és takarékos gazdálkodást vezettünk be, amely az intézmények stabil működtetése mellett biztosítja a legszükségesebb beruházások költségeit, valamint a lehetséges pályázati önrészeket. Az Önkormányzat pénzügyi helyzete stabil, egyensúlya biztosított, hitellel nem terhelt.

Kezeljük a hulladékgazdálkodással kapcsolatos problémákat: szolgáltatót váltottunk a lakosság igényeinek jobb kiszolgálása érdekében; az önkormányzat évente kétszer gondoskodik ingyenes veszélyeshulladék elszállításról, a zöldhulladékszállítást nyáron duplájára sűrítettük, bevezettük az üveghulladék elszállítását házhoz menő rendszerben.

Olyan összetartó közösséget kovácsoltunk Nagykovácsiban, ahol egyaránt érték a hagyomány, a múlt, a jelen és a jövő.

Az elmúlt években sok megerősítést kaptam. Gyakran köszönték azt, hogy a korrupció gyanúja sem merült fel a döntéshozatal során. Mindannyiszor azt mondtam, amit most is: ez a legtermészetesebb! Aki egy ilyen települést akar vezetni, mint Nagykovácsi, nem lehet megélhetési politikus. Mifelénk van véleménye a lakosságnak, fontosnak tartjuk a korrekt információszolgáltatást és szükségét érezzük, hogy a döntésekbe bevonják a lakosságot. Köszönöm a sok megerősítést és pozitív visszajelzést. Az elmúlt években nagy tapasztalatra és gyakorlatra, valamint Önkormányzati szaktanácsadói képesítésre tettem szert. Az így szerzett tudás birtokában kívánom folytatni településvezetői tevékenységemet.

Végül, de nem utolsó sorban: az államfő a napokban kihirdette az önkormányzati választások időpontját, amelyre 2019. október 13-án kerül sor. Szeretném, ha Nagykovácsiban nemcsak így nyáron, hanem az őszi választások idején is megmaradna a nyugalom és a béke.

Azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok minden jelölthöz, hogy a helyi lakosság nyugalmának és bizalmának megőrzése érdekében tisztességes versenyt teremtsünk! Mindannyiunk felelőssége ez! Meggyőződésem, hogy hosszú távon csak úgy tudunk sikeres település lenni, ha egyéni és politikai szinten is alávetjük magunkat a morális felelősségvállalásból fakadó követelményeknek.

Bízom abban, hogy olyan korrekt küzdelem áll előttünk, amely után végül Nagykovácsi teljes lakossága győztesnek érzi majd magát.

„Minden alakít rajtam, de semmi sem változtat meg.” (Salvador Dali)


Vissza