KiszelKati.hu

Hegyi levegő vagy légszennyezettség Nagykovácsiban

Január eleje óta folyamatosan érkeznek megkeresések, bejelentések az Önkormányzathoz egy bizonyos kémény által kibocsátott füst miatt. A bejelentések egy üzemcsarnokot jelöltek meg a légszennyezés okaként. A panaszok kivizsgálása és az előírások betartásának ellenőrzése érdekében előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Polgármesteri Hivatal illetékes munkatársai, valamint a közterület-felügyelet. A helyszínen a cég képviseletében eljáró munkatárs bemutatta a cég által a fűtésre használt kazánt és kéményt, a tüzelőanyagot, a cég hulladékokgyűjtése során alkalmazott szelektív gyűjtési rendszert, valamint a helyszíni szemlét követően átadta a Magyar Kéményseprő Ipari Szolgáltató Kft. által kiállított tanúsítványt a kémény fél évvel ezelőtti ellenőrzéséről, amely rendellenességet nem állapított meg. Az üzemcsarnokot egy 2017-ben üzembe állított, 135 kW-os kazánnal fűtik. A fűtéshez használt tüzelőanyag kereskedelmi forgalomban kapható, cseh diószén, valamint vegyes fajú légszáraz tűzifa.  A kazán körül semmilyen más éghető anyagot nem tartanak, nincsen nyoma annak, hogy bármi mással is tüzelnének. A veszélyes hulladékot szelektíven, külön-külön felcímkézett hordókban tárolják.

A fentiek alapján a helyszíni ellenőrzés során megállapítható volt, hogy a műhelyben a tüzelőberendezéssel, tüzelőanyaggal, a tüzelés módjával kapcsolatban szabálytalanság nem tapasztalható. A Hivatal munkatársai a tulajdonosok figyelmét nyomatékosan felhívták arra, hogy a fűtés során a technológiai fegyelmet maradéktalanul tartsák be, tegyenek meg mindent a füstgáz mérséklése érdekében.

Természetesen ezzel a vizsgálattal nem nyugodhatunk meg, mert Nagykovácsi légszennyezettsége nem egyetlen tüzelőberendezésen múlik. Településünk minden lakosának kell összefognia annak érdekében, hogy tiszta levegőnket még sokáig fenntarthassuk és a téli hónapokban is élhető, szmogmentes légkörben élhessünk.

Január 31-én a Polgármesteri Teadélután vendégei a Levegő Munkacsoport munkatársai voltak, akik azon a napon légszennyezettség mérést is végeztek. Az eredmények alapján Nagykovácsi nincs még veszélyben, de hogy ez így is maradjon, mindannyian felelősek vagyunk mi, itt élők. A mérési eredmények azt mutatják, hogy a káros anyagok kibocsátásnak fő forrása a lakossági tüzelés. Nem tolhatjuk le magunkról a felelősséget azzal, hogy a rossz levegőért az ipari szennyezés és a közlekedés a felelős, mert ez bizonyítottan tévhit. A levegő minőségét leginkább a kisméretű szálló por rontja, amelynek legjelentősebb része a lakossági tüzelésből kerül a levegőbe. A helyes fűtési mód megválasztása sokat javíthat a levegő minőségén. Ha mindenképpen szilárd tüzelésű berendezést kell alkalmazni, akkor a száraz fát érdemes előnyben részesíteni a szénnel, illetve lignittel szemben, a hulladékkal való tüzelés pedig tilos! A kezeletlen fa és papír kivételével hulladéknak számít minden kezelt (festett, lakkozott) fa, régi ablakkeret, ajtók, raklapok, rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, színes, fényes papírhulladék, PET-papack, műanyag hulladék, autógumi, használt ruha, rongy, fáradtolaj, üzemanyag.

Ne gondoljuk, hogy egy ember nem számít, egy elégetett pozdorjalap nem károsít, egy fölöslegesen járatott autó nem árt, egy kupac avar elégetése nem tesz rosszat. A tájékozatlanság és a felelőtlenség ezen a téren felmérhetetlen károkat okozhat nemcsak a mai, hanem a jövő nemzedékei számára is. Közös érdekünk és felelősségünk, hogy a szálló por mennyiségét a lehetőségekhez képest mérsékeljük és gyermekeink, unokáink számára megőrizzük Nagykovácsi tiszta, jó levegőjét.

Amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas légszennyezést érzékel, első lépésként próbálja meg a szennyezés okozóját megkeresni és személyesen megbeszélni a problémát. Ha a személyes megkeresés nem jár sikerrel és a káros tevékenység tovább folytatódik, bejelentést tehet az illetékes Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályán, címe: 1072 Budapest, Nagy Diófa utca 10-12., telefon: 06-1-478-4400, e-mail: zoldhatosag@pest.gov.hu. A panaszt a környezetvédelmi hatóság kivizsgálja.

Kérem, kövessék Nagykovács Önkormányzata facebook oldalát, ahol tájékoztató sorozat fog megjelenni a légszennyezettség és annak megelőzése témakörében.

Köszönet mindenkinek, aki együttműködik Nagykovácsi tiszta levegőjének megőrzése érdekében.

„Az ember számára adatik pár évtized, ezt lehet rosszul vagy jól élni. A legjobb, ha egészségesen él, és ehhez nem kell sok. Ne hívja ki a sorsot maga ellen, és ne engedjen minden csábításnak, legyen az akár a rossz levegő, a rossz ételek, a stressz, a televízió vagy a gyorshajtás.” (Kálmándy Mihály)

Vissza