KiszelKati.hu

Gyermekeink mosolya

A népességnövekedés mértékét tekintve Nagykovácsi a dinamikusan fejlődő települések közé tartozik, lakosainak száma évről-évre emelkedik. Egyszerre falu és kertváros, hangulatában és megjelenésében egyaránt. A beköltöző lakosok jelentős hányada az értelmiségi, biztos egzisztenciával rendelkező fiatal felnőttek közül kerül ki, akik jellemző módon több gyermeket is vállalnak. A folyamatos népesség-növekedés a lakosság fiatalodását, az aktív korú és a gyermek-népesség gyarapodását hozza magával. Nagykovácsi lakosságszámának immár 26 %-a gyermekkorú, így nem meglepő, hogy sok minden róluk szól.

Az elmúlt évtizedben több száz milliót fordított az önkormányzat a gyermekintézmények fejlesztésére, korszerűsítésére, bővítésére (pl. óvoda- és iskolabővítés, bölcsőde, gyermekorvosi rendelő építés). Egyéb területeken is központi szerepet kapnak a gyerekek és a családok. Ilyenkor, május-június tájékán minden hétvége gyermekrendezvényekkel zsúfolt: Varázskastély Családi Fesztivál, NAMI összművészeti gála, Rézpatkó néptánc gála, ballagások, cserkész nap és sorolhatnám hosszasan a nekik és róluk szóló programokat.

Mi lehet az, amit mindemellett tehetünk még gyermekeinkért, biztonságos és kiegyensúlyozott felnevelésükért, gyermekeink mosolyáért. Azt hiszem, a legfontosabb, ami pénzbe se kerül, a figyelem! Mire is gondolok? Például, hogy a falu teljes területén nem hajtunk többel 40 km/h-nál, mert tudjuk, bárhol felbukkanhat bicikliző, görkorcsolyázó vagy éppen figyelmetlenül bóklászó gyerek. És ez különösen fontos lesz a nyári szünet bekövetkeztével, amikor bármerre kiránduló gyermekcsoportokkal, szabadban játszó gyerekekkel futhatunk össze.

A nagykovácsi gyerekek szerencsés helyzetben vannak a táborozási lehetőségek szempontjából. Színes, változatos táborok sokasága várja őket a nyáron, ki-ki érdeklődésének, habitusának megfelelően választhat közülük. A sporttáborok (foci, kézilabda, úszás, tájfutás) mellett lehetőség van kézügyességet, kreativitást fejlesztő, személyiségfejlesztő, zenei, természettel ismerkedő, társasjátékozó, sakklogikát fejlesztő és nyelvi táborok közül válogatni, amelyek mindegyikének központi eleme az élményt nyújtó, örömteli tevékenykedtetés, a sok-sok mozgás és a játék. 

Nagykovácsiban jelenleg 2158 gyermek él. Örüljünk nekik, gondoskodjunk róluk, figyeljünk és legyünk büszkék rájuk, hogy egészséges, kiegyensúlyozott, mosolygós, boldog felnőttekké válhassanak, ezáltal hasznos tagjaivá Nagykovácsinak, országunknak és a világnak. Rajtunk, felnőtteken múlik.

Az Önkormányzat anyagi segítséget is nyújt azon családoknak, akiknek megterhelő lenne egy-egy tábor kifizetése. Akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 85 500 Ft-ot, illetve a gyermekét egyedül nevelő szülő esetében, vagy ha a családban 3 vagy több gyermeket nevelnek és az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 99 750 Ft-ot, a gyermek 15 000 Ft/tábor táboroztatási támogatásban részesülhet. A kérelmet Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatához kell benyújtani. Éljenek a lehetőséggel, akiknek erre szüksége van.

Mindenkinek csodaszép nyarat kívánok sok-sok élménnyel tele. Bízom abban, hogy a táborok mellett mindenkinek lesz lehetősége családi körben töltött közös nyaralásra is, mert továbbra is hiszek abban, hogy azt az érzelmi feltöltődést, amit egy felhőtlen családi nyaralás nyújthat, még a legjobb tábor sem pótolhatja.

Vissza