KiszelKati.hu

Az első Teadélután

Szeptember 28-án este első alkalommal hívtam meg minden érdeklődőt egy teázással egybekötött beszélgetésre az Öregiskolába. Az első beszélgetés témája Nagykovácsi természeti értékeinek közös védelme volt. Mostantól minden hónapban él a meghívás: közös ügyeinkről, közösségünkről szeretnék kötetlenül beszélgetni mindenkivel, akit érdekelnek Nagykovácsi közügyei és aki rászán erre egy estét.

Az igazság az, hogy sokkal később valósult meg az első beszélgetés, együttlét, mint szerettem volna. Megválasztásom óta tervezem, de mindig olyan sok feladat, tennivaló akadt, hogy a megszervezése egyre csúszott, pedig pontosan éreztem, milyen fontos, hogy a fogadóórákon és hivatalos lakossági fórumokon kívül leüljünk beszélgetni közös dolgainkról. Nagykovácsi olyan település, ahol szerencsére fontosak a személyes emberi kapcsolatok, és úgy gondolom, pontosan Nagykovácsi az a hely, ahol lehet és érdemes emberi közvetlenséggel beszélgetni a közügyekről. 

A Teadélutánokat úgy képzeltem el, hogy mindig választunk egy-egy sokunk számára fontos és érdekes témát, amelyikhez meghívok szakértőt vagy azt a nagykovácsi lakost, aki az adott témában a legjártasabb, de a témához minden résztvevő hozzáadhatja a saját véleményét, ötletét, illetve kötetlenül beszélgethetünk; elsősorban az aktuális témáról, de persze valójában mindenről, ami felmerül. 

Az első alkalom témája Nagykovácsi természeti értékei és közös megóvásuk lehetőségei voltak. Beszélgetőpartnernek meghívtam Szűcs József Lászlót, aki a Békás-tó rekonstrukciójának szakértői anyagait készítette, valamint Klauser Balázst, a Zöld Moszkvics Kft. tulajdonosát, aki a helyi zöldhulladékfeldolgozás és hasznosítás terén dolgozik. A beszélgetésen Szűcs J. László elmesélte a Békás-tó rekultivációjának tervezett ütemeit. A résztvevők mélyebben megismerhették ezt a kiemelten értékes élőhely-rekonstrukciós projektet, amelyik nem csupán ökológiai szempontból kiemelt jelentőségű, hanem a településünk életminősége tekintetében is, hiszen a rekonstrukció második ütemében pihenőhelyeket, sétányokat, kirándulóösvényeket is ki fogunk alakítani. Itt szeretném megragadni az alkalmat, és felhívni mindenki figyelmét, hogy október 14-én reggel 9 órától közösségi munkával kezdjük meg a Békás-tó környékének rendbetételét, erre szeretettel várom minél több lakostársunkat!

Klauser Balázs a zöldhulladék hasznosíthatóságáról, az ezzel kapcsolatos tevékenység engedélyeztetési nehézségeiről beszélt, én pedig szeretném kiemelni, milyen hasznos munkát végez, s nagyon remélem, hogy a vele történő összefogásunk eredményeként hamarosan Nagykovácsi a helyi zöldhulladék-kezelés egyik hazai úttörő települése lehet. 

A szeptember 28-i, első Teadélutánra szóló meghívásomat közel harminc nagykovácsi lakos fogadta el, s tisztelt meg részvételével. Jó hangulatú, a maga műfajában Nagykovácsiban egyedülálló, véleményem szerint érdemi beszélgetést valósítottunk meg közösen. Ha a politika eredeti értelmét és jelentését nézem, akkor a Teadélután eredeti értelemben vett politikai esemény volt. Nem ideológiákról, hanem a közügyekről beszélgettünk, s nem pártok, hanem emberek tették ezt. 

A következő beszélgetés október utolsó csütörtökjén lesz, a témája pedig szerintem nagyon fontos és izgalmas: hogyan kezeljük, hogyan szabályozzuk Nagykovácsi növekvő lakossági létszámát, s hogyan előzzük meg ennek negatív hatásait.

Mindenkit szeretettel várunk október 26-án, csütörtökön, 18 órakor az Öregiskolában egy jó beszélgetésre és egy finom teára.

„A beszélgetésnek csak akkor van igazából értelme, ha türelmesek vagyunk a szavakhoz, a beszélgetéshez. Szakítsunk időt egymásra!” (Eginald Schlattner)

Vissza