KiszelKati.hu

Lesz-e kerékpárút Nagykovácsi és Budapest között?

A címben feltett kérdést gyakran kapom fogadórákon, levélben, üzenetben vagy akár utcai beszélgetések során. Teljes joggal, mert én is úgy gondolom, Nagykovácsi pontosan az a település, amelyet biztonságosan elérhetővé kell tenni nemcsak a kerékpáros turizmus, hanem a mindennapi bicikli-közlekedés számára is.
A Nagykovácsit Budapesttel összekötő autóút mentén véleményem szerint nem szabad kerékpárutat építeni. Az út hétközben olyan forgalmas, hogy senki sem szeretne a járművek zaj- és szennyezőanyag kibocsátási övezetének közvetlen közelében biciklivel közlekedni, ráadásul hiába választaná el biztonsági sáv és akár szalagkorlát a gépjárműveket a kerékpározóktól, ismerve a baleseteket és a gyakori gyorshajtást, nem szívesen ajánlanám ezt az utat senkinek, különösen nem a gyerekekkel biciklizőknek. Mindemellett ennek az útnak a kialakítása Nagykovácsi számára vállalhatatlan költségekkel is járna. 

Már 2015-ben vizsgálni kezdtük egy biztonságos, kellemes és megvalósítható Nagykovácsi-Budapest kerékpárút kialakításának lehetőségét, s azonnal tudtuk, hogy az Ördögárok mentén, a gyönyörű természeti környezetben vezető földút, illetve ösvény lejtési viszonyai tökéletesek erre a célra, a murvás kerékpárút kialakítása vállalható és megfelelő, az útvonal pedig pontosan becsatlakozik Hűvösvölgynél, a Náncsi néni vendéglőjénél a budapesti kerékpárút-hálózatba.
Minden kedvezőnek tűnt, azonban a projekt előkészítése közben a következő problémákkal szembesültünk:

  • ·         A nyomvonal keresztülhalad a Remete-szurdokon, amely fokozottan védett terület. Fokozottan védett területeken a jelenlegi jogszabály nem engedi meg kerékpárutak kijelölését. Miközben a kompetens természetvédelmi szervezet, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. egyaránt hozzájárulnak a kerékpárút kialakításához, a jogszabályi környezet nem teszi ezt lehetővé. A megoldással ott tartunk, hogy amennyiben egy tőlünk távolabbi, de a miénkhez hasonló esetben a helyiek eredményt tudnak elérni és a jogszabály hatálya alól kivehetőkké válnak egyes kerékpárút-projektek, úgy mi is elindulhatunk.
  • ·         A kerékpárút Remetszőlős belterületén a Patak-sétányon haladna Nagykovácsi irányába, onnan pedig a korábban már murvaterítést kapott földutat jelölnénk ki. Csakhogy itt a földút védett területen haladna át, amely a mai napig az egykori termelőszövetkezet, a Rozmaring Vagyonkezelő Kft. egyik jogutódjának vagyonhasználatában van, ugyanis a rendszerváltást követő privatizációk során a védett területeket nem vehették tulajdonba az önkormányzatok. Ezért itt a Rozmaring Vagyonkezelő Kft.-nek le kellene mondania az útszakasz vagyonhasználati jogáról, tekintettel azonban arra, hogy a cég teljesen inaktív, nincs kivel tárgyalni. Erre a problémára jelenleg is keressük a megoldást.

RReményeim szerint legkésőbb 2018 első félév végéig sikerül mindkét formális akadályt elhárítani a Nagykovácsi-Budapest kerékpárút megvalósítása elől, s elindulhat a projekt. Ekkor az a nem kis feladat áll előttünk, hogy kijelöljük és biztosítsuk a kerékpárút Nagykovácsin belüli szakaszait.

A címben feltett kérdésre tehát részemről a válasz: igen, nagyon bízom abban, hogy hamarosan lesz kerékpárutunk.

„Ha mindent megteszel a sikerért, a szerencse is melléd áll.” (Mark Cavendish)

Vissza