KiszelKati.hu

Nagykovácsi kisgömböccé válhat

Avagy hogyan biztosítható településünk fenntartható fejlődése?

Talán mindenki emlékszik a falánk kisgömböc meséjére, amelyik a padláson lógva felfalta a szegény ember egész családját, aztán meg az egész falut. Nagykovácsi lakossága az elmúlt húsz évben az átlaghoz képest jóval intenzívebben, kétszeresére növekedett, s miközben főképp a természetközelisége, meghitt hangulata, nyugalma miatt szeretjük településünket, lassacskán megközelítjük a 10 ezres lélekszámot. Ez a változás olyan erőteljes, hogy vigyáznunk kell, nehogy „megrepedjen” a mi kisgömböcünk.

Nagykovácsi lakosságának növekedése két okra vezethető vissza. Az egyikre valamennyien büszkék lehetünk, mert a településünkön évek óta magasabb a születések száma a halálozásokénál, így tehát a mi helyi közösségünk folyamatosan fiatalodik, mára a 18 év alatti nagykovácsi lakosok aránya meghaladja a teljes lakosság egynegyedét. A másik ok természetesen az, hogy az elmúlt években egyre többen és többen választották otthonokul a településünket. 

Növekedünk, méghozzá olyan mértékben és ütemben, ami felveti a kérdést: hogyan lehet ez a fejlődés fenntartható? Úgy gondolom, ami igaz globálisan, az különösen igaz helyi szinten: csak és kizárólag a közösség egészének érdekei mentén megkötött kompromisszumokkal, egymás iránti figyelemmel és az egyéni érdekek bizonyos, a közösség érdekében történő korlátozásával lehet a fejlődés fenntartható.

Mire is gondolok konkrétan? Többek között arra, hogy ha egyre több nálunk a gyerek és a gyerekes család, akkor amellett, hogy biztosítanunk kell a bölcsődei, óvodai és iskolai kapacitást, gondolnunk kell arra is, hogy egyre több GYES-en, GYED-en lévő anyuka él Nagykovácsiban, olyanok, akiknek a család napi ellátását meg kell oldaniuk, és ezért vagy autózni fognak, ami növeli a település környezeti terhelését vagy megfelelő kereskedelmi szolgáltatásokat kapnak helyben. Arra is gondolok, hogy miközben értékes és példamutató civil összefogásokkal, akciókkal mentesítjük a hulladéktól a környezetünket, talán elérhető, hogy az itt élő emberek ne szabaduljanak meg illegális módon a saját maguk által „termelt” hulladéktól. Arra is gondolok, hogy a nagykovácsiak, akik egy olyan remek kis településen élnek, ahol a születések száma tartósan meghaladja a halálozásokét, talán lesznek olyan felelős és tudatos emberek, hogy a jövőben kicsit korlátozzák a helyi autóhasználatot, odafigyelnek a felhasznált fűtőanyagokra, saját lehetőségeikhez mérten kicsit jobban vigyáznak a jó levegőre és a csendre. Lehet, hogy túlzásnak érzik majd, de arra is gondolok, hogy kicsit jobban figyelünk egymásra és jobban örülünk egymásnak és annak, hogy itt élhetünk, amit egy példával szeretnék megvilágítani. Nemrégiben a legnagyobb internetes közösségi portálon találkoztam egy nagykovácsi lakostársunk bejegyzésével, ami úgy kezdődött, hogy üzeni annak, aki valahol a szomszédban hangszeren gyakorol… gondoltam, következik a csendrendelet hivatkozása és a nyugalom megzavarása miatti panaszkodás, de tévedtem. A lakostársunk azzal folytatta, hogy üzeni annak, aki a közelben hangszeren gyakorol, ne hagyja abba, mert gyönyörű. Számomra ez a bejegyzés nagyon sokat megmutatott abból, hogy lehet és hogyan érdemes Nagykovácsiban élni.

Nagykovácsi Településfejlesztési Koncepciójában a fejlesztéseknek négy alappillérét fogalmaztuk meg:

  • ·         Legyen Nagykovácsi az a település, ahol együtt élsz a természettel, de közben azt is tudod, hogy ez felelősséggel jár!
  • ·         Legyen Nagykovácsi az a település, ahol nem csak élni jó, de közben az otthonodnak is tekintheted!
  • ·         Legyen Nagykovácsi az a település, ahol a fejlesztések szerves része a helyi közösség!
  • ·         Legyen Nagykovácsi az a település, ahol érdemes a gyerekeinket felnevelni!

Véleményem szerint érdemes beszélgetünk egymással arról, hogyan lehet fenntartható településfejlesztést végezni a fenti négy alappillérre építve. Mert ez nem egyedül az önkormányzat, hanem a helyi közösség feladata, lehetősége és felelőssége. Együtt, összefogással, megértéssel kerülhetjük el, hogy a belső infrastruktúra, a közösségi normák, a helyi szemlélet változása nélkül növekedjen 10 ezres lélekszám közelébe Nagykovácsi lakossága.

Éppen ezért szeptembertől minden hónap utolsó csütörtökén várok szeretettel minden érdeklődőt, beszélgetőtársat egy ötórai teára az Öregiskolában, ahol arról tartunk remélhetőleg jó hangulatú beszélgetéseket, hogy miként tudunk közösen plusz tartalmat adni a Nagykovácsi Településfejlesztési Koncepcióban leírtaknak. 

„Ha két ember őszintén mer beszélgetni egymással, akkor nagyon fontos, hogy türelemmel viseltessenek egymás iránt, mert a tüskés kinövések megváltoztatása nem megy egyik napról a másikra. Könnyű két hét után a másik szemébe vágni, hogy nem változol. A jó tanár sem csak a teljesítményt, hanem sokszor a szándékot és apró lépéseket is megfelelően értékeli.” (Csernus Imre)

Vissza