KiszelKati.hu

Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát

Kedves hagyomány a Gemenci Erdő és Vadgazdaság által indított mozgalom, aminek lényege,  hogy egy adott településen annyi Magyarországon őshonos facsemete kerüljön elültetésre, ahány gyermek abban az évben megszületett. Nagykovácsi is csatlakozott évekkel ezelőtt ehhez a programhoz, aminek összetett célja van. Részben, hogy a felnövekvő nemzedék érzelmileg jobban kötődjön a fához, az erdőhöz és ezáltal a természet védelméhez, részben pedig, hogy a gyerekek lokálpatriotizmusa, a szülőhelyükhöz való kötődése, megbecsülése, szeretete erősödjön. Szimbolikus jelentősége is van a mozgalomnak, jól szemlélteti a fák gyökere a gyerekek gyökereit. Ahogyan a gyökerek által a nagykovácsi földben megkapaszkodva elkezd nőni, terebélyesedni a fa, épp olyan kapaszkodót nyújt településünk a család mellett a gyermekeknek, aminek segítségével gyarapodhat, kiteljesedhet az életük.
Idén az ültetésre azon családok jelentkezését várja az Önkormányzat, akiknek gyermeke 2015. szeptember 1. és 2016. szeptember 1. között született, valamint vállalják az elültetett fa későbbi gondozását. 

Jelentkezni írásban a ludanyi.csaba@nagykovacsi.hu e-mail címen lehet, 2016. október 23-ig. Az ültetés tervezett időpontja: 2016. november 11. péntek délután. Az esemény további részleteiről a jelentkező családok e-mail értesítést kapnak.

„Haladj bátran, egyre mélyebbre az erdők közé. A fák alatt, itt-ott még láthatod a harmatot, ahogy megcsillan a fűszálak hegyén. Jusson eszedbe, hogy angyalok könnye az. Angyaloké, akik sokat sírnak még ma is, mert annyi sok embernek marad zárva a szíve a szép előtt. De miattad nem sírnak már. Mosolyognak, amikor jönni látnak.” (Wass Albert)

Vissza