KiszelKati.hu

Útviszonyok Nagykovácsiban

fotó: Visy Ferenc (facebook)

Nem könnyű most a Zsíros-hegyen lakók élete. Ezt különösen azok tudják, akik a korábbi években vagy évtizedekben hasonló közműberuházást éltek át Nagykovácsi más területein. Sokan leírták a facebook-on, hogy milyen megoldásokra kényszerültünk mi is korábban a sáros útviszonyok miatt. Pl. cipőcsere a buszon, nejlon zacskó a cipőn (iszonyúan tudott csúszni), hiszen akkoriban még többen jártunk rendszeresen gyalogosan. A most 21 éves lányom születésekor voltak olyan időszakok, amikor csak úgy tudtam kimenni a házból babakocsival és mellette a nagylányommal, ha a szomszéd Józsi bácsi segített a sártengeren átevickélni a széles útkereszteződésen. Előfordult, hogy a munkából késő este hazaérő férjem az utca végén volt kénytelen hagyni az autót, hogy ne nyelje el a kocsit a sár. Amikor az ingatlant megvásároltuk, tudtuk, hogy nincs aszfalt, csak azt nem tudtuk, ez mivel jár. Hát rögtön az első tavasszal ezt jól megtanultuk. Mi ezen már túl vagyunk, jelenleg olyan utcában lakunk, aminek az aszfaltozását az itt lakók adták össze, lakossági szervezés és összefogás eredményeként.

A Zsíros-hegyen lakók most élnek át hasonlókat, teljes mértékig együtt érzek velük, megértem bosszúságukat és felháborodásukat. Emellett mindent megtesz az Önkormányzat annak érdekében, hogy az útviszonyokat a kivitelező járható állapotban tartsa. Komoly kihívás ez a jelenlegi időjárási viszonyok mellett. Tudjuk azt is, hogy nem a legideálisabb évszakban fejeződött be a beruházás. Éppen ezért az utak átvétele hibalistával történt csak meg, ami azt jelenti, hogy a hibákat, amikor az időjárási viszonyok ezt lehetővé teszik, ki kell javítani.

Annyi bizonyos, hogy a felbontott útszakaszok folyamatos tömörödésére, süllyedésére lehetett számítani, ez a tevékenységgel együtt járó folyamat, akár több évig is eltarthat. A kivitelezőnek felkészültnek kell lennie arra, hogy a jelentkező hibákat mielőbb kijavítsa, elhárítsa a balesetveszélyt és biztosítsa a járható utakat. Kívülről ugyan nem látható, de rendszeres küzdelmeket folytatunk a kivitelezővel annak érdekében, hogy minden általunk feltárt, valamint a lakók által bejelentett hibát megvizsgáljanak, kijavítsanak. Előfordul, hogy küzdenünk kell azon, hogy a probléma valóban a csatorna beruházás következménye-e. És valóban jogos ez a kérdés is, hiszen olyan utcákból is dől a panasz, aminek a közelében se járt a csatornázás, csupán építkezések voltak, meg hóolvadás, meg esőzés.

Nem ígérhetem, hogy rövid időn belül Nagykovácsiban minden utca aszfaltos lesz. Csak a Zsíros-hegyen (ahol még mindig sok a nem lakott ingatlan) milliárdos beruházás lenne valamennyi utca aszfaltozása, és akkor még nem beszéltünk Nagykovácsi többi területéről, ahol ugyanolyan joggal tartanának igényt aszfaltos utakra.

Természetesen keressük a megoldást, pl. a pályázati lehetőségeket, amik sajnos jelenleg nagyon korlátozottak a közép magyarországi régióban. Mivel sok utcából jelezték a lakosok, hogy a költségekbe szívesen beszállnának a jobb út érdekében, ezért a Polgármesteri Hivatal dolgozói munkálkodnak azon, hogy milyen formában lehet igazságos rendszerben a lakosságot is bevonni az útépítésekbe, ahogy ezt teszik sok más településen (pl. Remeteszőlősön). Remélhetőleg tavasszal megoldási javaslatokkal tudunk majd előállni.

Addig is a körülményekhez képest kérem, legyünk türelmesek egymással, segítsünk, ha bajbajutottat látunk, és lehetőség szerint indulatok nélkül, tényszerű jelzésekkel támogassuk a hivatal és a kivitelező munkáját. Köszönöm.

„Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el.” (Jókai Mór)

Vissza