KiszelKati.hu

Nagykovácsi úti torlódások

(Fotó: Fülöp Katalin)

A tegnapi és mai napon több üzenetet, hívást, jelzést kaptam a közlekedés tarthatatlan helyzetéről, és hogy olvasom-e, illetve olvassam a különböző Nagykovácsi csoportokat a facebook-on. Bevallom, csupán részleteket olvastam a több száz hozzászólásból, azonban az, hogy nem keresgélem facebook szerte a bejegyzéseket, és nincs érkezésem a kommentek elolvasására és megválaszolására, nem jelenti azt, hogy az önkormányzat és a hivatal ne foglalkozna településünk közlekedésének nehézségeivel. A kivitelezővel közösen igyekszünk a körülményekhez képest a lehető legjobb megoldást alkalmazni az adott helyzetre (pl. kézi forgalomirányítás).

Ezúton pedig köszönjük a sok segítő tanácsot.

Néhány háttér információ:

  • A Magyar Közút kezelésében lévő útszakaszon csak az általuk kiadott engedély birtokában történhet munkavégzés. Ez az engedély augusztus 17-én került kiadásra, melyet a kivitelező cég augusztus 18-án kapott meg. Ez a magyarázat arra, hogy miért nem történt korábban ezen a szakaszon munkavégzés.

  • A megfelelő forgalomtechnika biztosítása a Magyar Közút Nonprofit Zrt. feladata, amely nem tudott rendelkezésre bocsátani olyan lámpás irányítást, aminek lámpáit a két irányból különböző hosszúságúra lehetne állítani.

  • 2 méter mély gödörben a munkavédelem nem engedi az éjszakai munkavégzést, mert rendkívül balesetveszélyes. (A meglehetősen embertelen körülmények között (hőségben, agyagos sárban, sűrű porban, a sebességkorlátozás ellenére száguldozó autók mellett) dolgozó munkásokat is hazavárja egy-egy család…) Viszont amikor már az aszfaltozásra kerül sor, lesz éjszakai munkavégzés is. Jelenleg is van olyan brigád, amelyik 2-3 műszakban dolgozik.

  • Remeteszőlős és Nagykovácsi polgármesterei között folyamatos párbeszéd folyik, amelynek eredményeként mentő, tűzoltó, rendőrség Nagykovácsiba jutásának szükségessége esetén biztosítják a Remeteszőlősön való áthaladást, azonban képviselő-testületi határozat alapján a Patak sétányon forgalomkorlátozást léptettek életbe az átmenő forgalom radikális megnövekedésének megelőzése érdekében. A képviselő-testület döntését a polgármester önhatalmúlag nem változtathatja meg.

  • A ma reggeli hatalmas torlódás okozója egy baleset volt.

  • Az Amerikai Nemzetközi Iskolában augusztus 24-én megkezdődött a tanítás.

  • Ne feledkezzünk meg arról se, hogy csatornázási munkálatok nélkül is meglehetősen nagy torlódás szokott lenni a Nagykovácsi úton a reggeli és délutáni órákban, olyankor se folyamatos a haladás.

  • A sebességkorlátozó tábla betartása mindannyiunk érdekét és védelmét szolgálja. Az emberéletnél és az egészségnél fontosabb érdek nem lehet. Ráadásul egy-egy balesettel akár órákra megbénulhat egész Nagykovácsi közlekedése.

  • Ajánlatos szeptember hónapban 20-30 perccel hosszabb menetidővel számolni a máskori év közbeni csúcsidőhöz képest is (ami alapból kétszer hosszabb idő, mint a nyári közlekedéskor).

Tudom, nagyon nehéz toleranciával és megértéssel viselni ezt a sok kellemetlenséget, mégis kérem mindenki megértő kitartását a közös jó cél érdekében, várhatóan szeptember végéig. Köszönöm türelmüket.

„Nem igen találjuk meg zsúfolt napjaink lazítási lehetőségeit. Talán komikusan hangzik, de pl. a sorban állás, a várakozás idejét nem feltétlenül csak bosszúságként lehet megélni. A várakozás lehet egy ajándékba kapott nyugodt időszak is, ami alatt sok mindent végiggondolhatunk, kifújhatjuk magunkat – ha igényünk van rá és képesek vagyunk ezt a fél órát ebből az aspektusból megélni.” (Popper Péter)

 

Vissza