KiszelKati.hu

Kinyílt a Lenvirág

(fotó: Tinkó-Bódi Szilvia)

„Tavasz óta várunk erre a nagy eseményre, hogy végre átadhassuk az épületet azoknak, akiket igazán megillet: a Lenvirág Bölcsőde gyermekeinek és dolgozóinak.

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata – a korábbi Önkormányzat pályázatának köszönhetően – 167 420 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a „Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése” című pályázaton a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében. Az elnyert összeg mellé 40 millió forintot tett mellé az Önkormányzat, így készülhetett el közel 10 hónap alatt az új, akadálymentes, napkollektoros, két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsőde és gyermekorvosi rendelő épülete, itt a Kaszáló u. 12-14 szám alatt. Az épület a csoportszobákon kívül rendelkezik minden kötelező helyiséggel és tárgyi eszközzel, amelyeket egy bölcsőde számára előírnak. A projekt részeként a bölcsőde működtetéséhez szükséges eszközök, bútorok, berendezések is beszerzésre kerültek.

A beruházás megvalósítása 8 új munkahely létrehozását is eredményezte Nagykovácsiban, ami lehetőséget ad új munkavállalók helyi munkavállalására, segítve ezzel a munkanélküliség elleni harcot. 

Ennek a bölcsődének megépítése és megnyitása különleges abból a szempontból is, hogy az Önkormányzat önként vállalta fel ezt a feladatot, tudva azt, hogy hiányt pótló szolgáltatást nyújt ezzel Nagykovácsiban, a nagykovácsi családoknak. Sajnos tudjuk, hogy ez az épület csak enyhíteni képes a gyermekek elhelyezésének nehézségeit, de ezzel a lehetőséggel 24 családban kaphat esélyt az édesanya a munka világába való visszatérésre, ezzel biztonságot teremtve a gyermekek felneveléséhez.

Az építkezés után szükség volt egy olyan emberre, aki lelket visz az épület csupasz falai közé, kialakítja annak arculatát, és ezt Móczár Ágnes személyében találtuk meg. Móczár Ágnes a Lenvirág Bölcsőde és Védőnői Szolgálat vezetője, aki már hónapok óta munkálkodik azon, hogy a gyerekeket meghitt, biztonságos, családias környezet és egy remek gondozói csapat várja. Köszönjük ezt a leendő bölcsődések és szüleik nevében.

Köszönet az Európai Uniónak és a magyar kormánynak a támogatásért, valamint a pályázatban és a beruházásban résztvevők munkájáért. Külön köszönet az utcában, a környéken lakóknak, amiért türelemmel viselték az építkezéssel járó kellemetlenségeket.

Kívánom, hogy mielőbb összekovácsolódjanak gyerekek, felnőttek egyaránt ebben az intézményben, és hogy tovább épüljön-szépüljön Nagykovácsi az itt lakók nagy-nagy örömére.”

A fenti köszöntő a Lenvirág Bölcsőde átadási ünnepségén hangzott el július 31-én. Talán meglepő, hogy éppen nyár közepére időzítettük a megnyitót, amikor sok család nyaral, de lehetetlenség volt előre kiszámítani, mikorra is érkezik meg minden szakhatósági vélemény és a működési engedély, amik nélkül nem ünnepelhettünk volna. A családokat viszont nem kívántuk tovább várakoztatni, így végre birtokba vehetik a gyerekek és gondozóik az őket megillető helyüket. Aki pedig nem tudott részt venni az átadási ünnepen, de szeretné látni a bölcsődét belülről is, a bölcsőde vezetőjével egyeztetett időpontban és az ő kíséretében ezt megteheti.

„Ha akadálytalan útra bukkansz, az valószínűleg nem vezet sehová.” (Frank A. Clark)

Vissza