KiszelKati.hu

Támogató levél

(fotó forrása: Nagykovácsi Pékdomb)

Az alábbi levél névvel és címmel érkezett hozzám, bár íróját személyesen nem ismerem. E-mailben megkérdeztem, közreadhatom-e a levelet. A feltétel az volt, hogy névtelen formában közöljem. Én tiszteletben tartottam a kérést.

"Tisztelt Polgármester Asszony!
Az imént olvastam az indexen a CBA bevásárló központról szóló cikket. Ezt követően olvastam az Ön levelét a honlapján.
Röviden csak annyit szeretnék jelezni Ön felé, hogy az Ön által felhozott minden egyes érvvel teljes mértékben egyet tudok érteni. Az alábbiak a beruházással kapcsolatos saját meglátásaim, így mindenképpen szubjektívek, de lehet, hogy számtalan nagykovácsi lakos is egyetért velem. Tiszteletben tartom az ellenzők álláspontját is, de úgy érzem, hogy a támogatóknak is meg kell szólalniuk, mert lehet, hogy ők is sokan vannak, csak nem hallatják a hangjukat. Bennem az a látszat alakult ki, hogy van az ellenzők tábora és van a falu vezetése, aki a beruházás pártján áll. Talán van egy harmadik  is, a támogatók tábora.  
Az egész beruházást szerintem összességében kell tekinteni  és az én megítélésem szerint, összességében sokkal több a pozitív hozadéka, mint a negatív. Szeretném hangsúlyozni, hogy Nagykovácsi számomra is szerelem, az erdők, a hegyek, a falusias jelleg, a zsák falu adottság és még számtalan dolog miatt. Viszont nagyon örülnék, ha végre történne valami, ami előremutat, és egy kicsit kilépne a falu a 80-as évekbeli állapotából. Sokkal jobb, ha történik valami, ami lehet, hogy ugyan nem tökéletes, de még mindig jobb, mintha nem történik semmi.

- A parkolás kérdése a Kossuth Lajos utcában teljesen megoldatlan. A féltett falusias jelleget és a harmonikus utcaképet szerintem nem erősíti, hogy azért kell házakat lerombolni, hogy a vásárlók parkolni tudjanak, illetve ahol pedig több a hely, zöld területet kell lebetonozni a parkoló autók részére. Mindannyin ismerjük azokat a példákat (nem szeretnék nevesíteni egyet sem, de tudjuk melyik üzletek azok) amelyeket sikerült úgy kialakítani, hogy ízlésesen beleilleszkednek a falusias jellegbe és hozzájárulnak a harmonikus utcaképhez. De sajnos számtalan olyan példa is van (itt sem szeretnék nevesíteni), ahol a boltok volt  garázsokból, fészerekből lettek átalakítva, mindez a falu legfőbb utcáján.  

- A Polgármesteri Hivatal elhelyezése minden szempontból minősíthetetlen. Nem ismerem, hogy az épület eredetileg milyen funkciót töltött be, de az az érzésem, mintha egy pajtából átalakított helyiségbe érkeznék, amikor hivatalos ügyet kell intézni. A település vezetése - az én megítélésem szerint helyesen - úgy döntött, hogy amíg pl. a Sebestyén dombról (ha jól tudom lassan 30 éve a falu része) nem lehet csak földúton elsétálni a kastély kertnél kezdődő betonos járdához, addig nem a Hivatal elhelyezése a legfontosabb feladat. Én a Zsíros hegyen lakom, így szándékosan említettem olyan példát, ami nem közvetlenül engem érint. 

- Az orvosi rendelők kulturált elhelyezése szintén hatalmas előrelépes lenne, amit jelenleg önerőből nem hiszem, hogy meg tud valósítani a falu. 

- A környezetvédelmi szempontok kapcsán az a kérdés merült fel bennem, hogy hány nagykovácsi lakos ül be csak azért az autójába, hogy lemenjen a STOP Shop bevásárlóközpontba, vagy Solymárra, vagy Budakeszire stb.,  hogy normális körülmények között vásároljon? Ez mekkora felesleges környezetszennyezéssel jár? Ez mekkora felesleges üzemanyagköltséggel jár? Nem beszélve az idő tényezőtől és a forgalomnövekedésről. Az új központba nem a teljes II. kerület fog járni, hanem csak nagykovácsi lakosok, mi magunk. A hegyen lakók többsége jelenleg is az Antónia-Sport-Bánya utca szakaszon közlekedik. Az új központban parkolóhelyek lesznek, és én biztos leszek abban, ha lehet normális körülmények között parkolni, senki nem fogja elfoglalni az óvoda előtti területet. Jelenleg is nagy a forgalom a környéken, csak most egészen Budapestig autóznak az emberek, ha nem szeretnének tolongani a kis CBA-ban. Mit jelent az a kifejezés, hogy "nagy a forgalom" egy zsák faluban? Nagykovácsiba csak az jön, aki itt él. Szerintem nagy forgalom az, ami Solymáron és Budakeszin  történik, az tényleg nagy forgalom, de ez is, mint a többi egy szubjektív vélemény. Az ellenzők által hivatkozott áruszállító autók most is minden nap kijönnek a városból, csak most két utcával tovább mennének, ettől nem lesz számottevően nagyobb a forgalom.

- A beruházással végre nyílna egy új közösségi tér. Amióta megépítették a templomnál lévő teret kezd élettel megtelni a falu. Ha lenne még egy ilyen kulturált terület, biztos vagyok benne, hogy nem válna a falu hátrányára. A kettő terület közel van egymáshoz, így élő összeköttetés lenne közöttük és egymást erősítenék. A falunak lenne végre egy igazi Központja.

- Tisztában vagyok azzal, hogy számtalan dolog hiányzik Nagykovácsiból, de ettől függetlenül én is a szerelmese vagyok. Azzal is tisztában vagyok, hogy ezek a hiányosságok nem a tenni akarás hiányából adódnak, hanem a forráshiány az oka.  Az én meglátásom szerint a falusias környezetet nem a 80-as  évekbeli állapotok és a murvás utak jelentik. A beruházással a falu bevétele növekszik, így lehetőség nyílik újabb, fontos beruházásokra, mint új járda, focipálya, utak stb. Jelenleg a nagykovácsi lakosok Budapestet gazdagítják, mert nem helyben költik el a jövedelmüket.

- Én sem tartom aktuálisnak azt a kérdést, hogy miért nem a falu mellé épül meg az új beruházás. Ez a kérdés már okafogyott. Ez akkor eldőlt, amikor ez a terület lett megvásárolva. A beruházó ezt a területet vette meg. A jelenlegi költségvetési helyzetben – gondolom - esélye sincs a visszavásárlásra. Feltételezem a vételárból már réges régen utak, járdák és egyéb számunkra fontos dolog épült.

Lehet egy végeláthatatlan, kétes eredményű pereskedést kezdeni, de annak mi, nagykovácsi lakosok fogjuk a legnagyobb kárát látni és újabb évtizedet veszít el a falu a fejlődés reménye nélkül.

Sok erőt és kitartást kívánok a falu vezetésének és bölcsességet, türelmet a felelős döntés meghozatalához!

Sokan feltehetik a kérdést, hogy miért nem vállalom a nevem. A válasz egyszerű. Ez egy szubjektív vélemény a sok közül és ha valaki másképp gondolja senkire nem szeretném ráeröltetni a magamét. Nem szeretnék végeláthatatlan levelezéseket folytatni különböző fórumokon, mert erre sajnos a munkám és a családom mellett nincs lehetőségem.  

Egy nagykovácsi lakos"

„Szenvedni lehet fejlődés nélkül is, fejlődni viszont nem lehet szenvedés nélkül.” (Dr. Daubner Béla)

Vissza