KiszelKati.hu

Preckedli

A preckedli egy sváb ünnepi sütemény, amit tudomásom szerint ezen a hétvégén a nagykovácsi búcsúban a NOE sátrában is megkóstolhatnak majd a kilátogatók. Azonban milyen sütemény is az a preckedli, mivel én kétféle receptet is találtam hozzá, vajon melyik a valódi, hagyományos preckedli?

1. recept:

Hozzávalók:

20 dkg cukor
20 dkg Rama
50 dkg liszt
2 tojássárgája
1 sütőpor
1-2 kanál tejföl
durvára vágott dió
kristálycukor
2 tojásfehérje
baracklekvár

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból kemény tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és köröket szaggatunk belőle. A körök felének belsejébe egy kisebb kört lyukasztunk, ez lesz a teteje a süteménynek. A nem lyukas köröket megkenjük lekvárral. A lyukas köröket tojásfehérjébe mártjuk, majd kristálycukorral elkevert durvára vágott dióba. Ezután minden - nem lyukas - körre egy diós cukros lyukas kört teszünk. Ramával megkent tepsiben megsütjük. Frissen is fogyaszthatjuk, de minél többet áll, annál puhább lesz a tésztája.

 

2. recept:

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 cs sütőpor
csipet só
20 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
3 egész tojás
20 dkg margarin
20 dkg zsír
1 citrom leve és reszelt héja
Tetejére:
1 egész tojás
6 ek cukor
6 ek darált vagy durvára vágott török mogyoró vagy dió

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk. 1 órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Nagyméretű tepsiket kibélelünk sütőpapírral. Egy edénykében összekeverjük a cukrot a mogyoróval vagy dióval. Egy másik edénykében egy egész tojást kicsit felverünk. A tésztát kettévesszük, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Az egyik bucit kb. 0,5 - 1 cm vastagra. Linzerformával kiszaggatjuk a sütiket. Lekenjük a tojással, meghintjük a cukros keverékkel. Tepsibe fektetjük, kicsi helyet hagyva a sütik között. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 perc alatt kisütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Most akkor melyik is az eredeti, sváb preckedli? :)


"A hagyomány mélységes mély kút: az emberi élet forrása. Az ember csak e kút vizével betöltekezve lehet azzá, amivé lennie kell." (Végh Attila)

Vissza