KiszelKati.hu

Amerikai Iskola előtti fák sorsa

A csatorna beruházás kapcsán az Amerikai Iskola előtti területen – ami az iskola ingatlanához tartozik – kerül lefektetésre a település összes szennyvizét elvezető gravitációs gerincvezeték, valamint az átemelő telep ellátását szolgáló vízvezeték. Ezeknek a legszűkebben történő elhelyezéséhez 1,0-1,2 m széles és 2,4-3,1 m mély munkaárok kialakítása szükséges.

Az Amerikai  Iskola I. ütemének építésekor a parkoló mellett juharfasort telepítettek, melyből néhány egyed sajnos kipusztult, és a sportpályák előtti területre – III. ütem – már nem is került.

A Nagykovácsi bekötőút mellett álló, több mint 40 éve telepített nyárfasor állapota sajnálatos módon rendkívül leromlott, az elmúlt aszályos évben jórészük már ki sem hajtott, jeges és szeles időben komoly veszélyeztetést jelentett az autóforgalomra.

A fent ismertetett mélyépítési munkák oly mértékben veszélyeztetnék az amúgy is jórészt kikorhadt fasort – hiszen az árkot az egészséges juharfáktól minél távolabb kell létesíteni –, hogy azok már életveszélyessé válhattak volna. Mindezek alapján a korábbi önkormányzati vezetés a beruházás keretén belül, pályázati finanszírozással – megrendelői követelményként – előírta a nyárfák kivágását, természetesen fapótlással együtt. Így az összesen 50 db csemetével, a juharfasor kiegészítésre, kipótlásra kerül az iskola teljes hosszában fajtaazonos Acer Platanoides (KORAI JUHAR) min. 2× iskolázott, min. 18/20 cm törzskerületű egyedekkel, továbbá ilyen méretű Tilia cordata (KISLEVELŰ HÁRS) fák kerülnek még elültetésre a településen több helyen is.

Mindezek alapján reméljük, hogy településünk kapuja tovább fog szépülni és a megújított juharfasor előtt a későbbiekben kialakíthatóvá válik a gyalogos és kerékpáros út.„Terebélyes fa
hajszál-gyökérből fejlődik,
kilenc-emeletes torony
kupac földből emelődik,
ezer-mérföldes utazás
egyetlen lépéssel kezdődik.”
(Lao-ce)
Vissza