KiszelKati.hu

Amikor meghalunk - új életre kelünk...

A Húsvét a keresztény világ legjelentősebb napja, a feltámadás napja. Jézus Krisztus a Biblia szerint kereszthalálával megváltotta az emberek bűneit, majd feltámadt halottaiból, győzelmet aratva a halál felett. 

Sokak számára a Húsvét lelki-szellemi hagyatéka mára elkopott, csak arra vágynak, hogy jót egyenek-igyanak, és annak örülnek, hogy a húsvéthétfő egy újabb jó alkalom arra, hogy ne kelljen dolgozni.   

Azonban a hitükből lelki erőt merítő keresztények számára a negyven napos böjt után következik a testi-lelki felszabadulás, az öröm, a vidámság időszaka. A húsvéti szertartások megerősítik a hívőket abban, hogy bízhatnak a halál felett való győzedelmeskedésben.

A Húsvét az egyházi vonatkozásán túl a tavasz eljövetelének az ünnepe is, újraéled a természet, nyílnak a virágok, szaporodnak az állatok. Örüljünk együtt a megújhodó természetnek, a Húsvétnak, amely alkalom újra a családi együttlétekre, a vendégjárásra, néphagyományaink felelevenítésére. Élvezzük közösen, hogy van az évnek egy olyan napja, amikor a család apraja-nagyja együtt kóstolja a mama zamatos barackpálinkáját. Reménykedjünk abban, hogy a locsoló kölnivíz egy újabb egész éven át megóv minket a hervadástól, minden bajtól és betegségtől.

Áldott, szép Húsvétot mindenkinek!

„Uram,
tégy a béke eszközévé.
hogy szeretetet vigyek oda,
ahol gyűlölet van,
hogy megbocsássak,
ahol bűn van,
hogy egyesítsek,
ahol széthúzás van,
hogy igazságot hozzak,
ahol tévedés van,
hogy hitet vigyek,
ahol sötétség van,
hogy örömet vigyek oda,
ahol szenvedés van.

Nem azért, hogy vigasztalódjam,
hanem, hogy vigasztaljak;
nem azért, hogy megértsenek,
hanem, hogy megértsek;
nem azért, hogy szeressenek,
hanem, hogy szeressek;

csak ez a fontos,
mert amikor adunk – kapunk,
amikor megbocsátunk – bocsánatot nyerünk,
amikor meghalunk – új életre kelünk.”

(Assisi Szent Ferenc)

Vissza