KiszelKati.hu

Együtt könnyebb

Egész életünk a közösségekről szól. Nagykovácsi közösségét is sok kis közösség alkotja, akik nélkül szürkébb, szegényebb lenne településünk. Közösség az iskola, az óvoda, a munkahelyek, a nyugdíjasklub, a helytörténeti Pékdomb csoport, a sportegyesület, a civil szervezetek és hosszan sorolhatnám, milyen kis közösségekből áll össze Nagykovácsi „nagy” közössége. Valamit jól csinálunk itt, mert egyre több közösség szerveződik, ahol jó cél érdekében akarnak tevékenykedni az emberek.

Jó egy olyan településen élni, ahol újabb és újabb klubok, egyesületek, alapítványok szerveződhetnek, mert tudják, támogató közeg fogadja őket. A támogató közeg része az önkormányzat, ami jelentős anyagi és tekintélyes erkölcsi támogatást nyújt minden jószándékú, Nagykovácsiért tenni akaró civil szervezetnek. Jópéldaként nemrégiben került szétosztásra a civil alapból 6 millió forint 13 civil szervezet között a legkülönfélébb közösségi célokra (pl. táboroztatási támogatás, kültéri pingpongasztalok, hagyományőrző programok, előadás finanszírozás, játszótér fejlesztés, működési támogatás). Azonban Nagykovácsi közösségei nemcsak kérnek, hanem rendszeresen adnak is. Hol egy előadással, hol egy utcabútorral, hol sporteszközökkel, hol zenei élménnyel leszünk gazdagabbak általuk, ami ismét segíti összekovácsolódásunkat.

Jól tudom, a közösségbe tartozás nem csupán élmény és élvezet, hanem bizony kötelezettséggel és sok munkával is jár. Láthattuk ezt az idei Civilek majálisán is, ahol sok-sok kisebb-nagyobb közösség azért tevékenykedett, hogy Nagykovácsi lakossága jól érezze magát, emellett pedig betekintést kapjon a helyi civil szervezetek tevékenységébe. Fantasztikusan sikerült! Köszönöm mindenkinek, aki részt vállalt benne, mert ilyen programokat csak együtt, közösen tudunk létrehozni. Ahogyan közösséget építeni is csak együtt, közösen tudunk. Jószándékkal, összefogással, pozitív hozzáállással, közös akarattal, elutasítva az önös célokat szolgáló hőzöngéseket, békét teremtve magunkban, közösségünkben és magunk körül. És akkor beigazolódik Aharon Appelfeld gondolata; „Ha az egyén a közösség javáért dolgozik, felemeli azt, és maga is felemelkedik vele együtt.”

Vissza