barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzolar barzolar barzolar barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani
 Kiszel Kati -
KiszelKati.hu

Megvalósulhat a kerékpárút Nagykovácsi és Budapest között

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata évek óta keresi a lehetőséget egy Budapestet Nagykovácsival összekötő kerékpárút megvalósítására. Magam is úgy gondolom, Nagykovácsi az a település, amelyet biztonságosan elérhetővé kell tenni nemcsak a kerékpáros turizmus, hanem a mindennapi bicikli-közlekedés számára is.

Úgy tűnik, a Pénzügyminisztérium által kiírt „Kerékpárutak létesítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása Pest megye területén” című pályázat segítségével végre megvalósíthatóvá válhat ez az oly sokunk által vágyott kerékpárút.

A támogatás elnyerése lehetőséget biztosítana arra, hogy kerékpáros útvonal létesüljön Nagykovácsi és Remeteszőlős között, illetve arra, hogy – mivel Remeteszőlős önkormányzata is támogatási kérelmet nyújt be e kiírásra, a Remete-szurdokon keresztül – kerékpárúton elérhetővé váljon Nagykovácsiból Budapest II. kerülete. A kerékpárút nyomvonalának kijelölése megtörtént, az engedélyezésre a tervek elkészültek. A Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesülettel kérésükre a tervezett nyomvonalról az egyeztetés megtörtént.

Sokat vizsgáltuk az Ördögárok mentén vezető földúton kerékpárút kialakításának lehetőségét, azonban erre a mezőgazdasági útra sajnos nem pályázhatunk, mivel az ott lévő földrészletek tulajdonviszonyai rendezetlenek és csak önkormányzati, illetve állami területen létesítendő útra kérhető támogatás.

Az Adyliget–Rácski telep és a Remeteszőlős–Sebestyéndomb közötti szakaszok a 11104. jelű országos közút (Nagykovácsi bekötőút) területén, az útpálya északi oldalán, a 2015-ben létesített csatorna gerincvezeték felett kerül kialakításra, és a Sebestyéndombnál lévő gyalogátkelőnél éri el belterületünket. A kisforgalmú Eötvös utcán csak táblázás fog történni.

Az egységes hálózatot Remeteszőlősön a Nap utca – Csillag sétány – Pataksétány kis forgalmú lakóútjai fogják össze, ahol csak táblázások, esetleg felfestések készülnek.

A pályázat benyújtásra került és reményeim szerint nyertes pályázat esetén 2019-ben megvalósulhat a vágyott kerékpárút Nagykovácsi és Budapest között.

Vissza