barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzolar barzolar barzolar barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani
 Kiszel Kati -
KiszelKati.hu

Adjunk úgy, hogy maradjon is

Nagykovácsi hazánk egyik legellentmondásosabb települése: igaz ez, ha a lakosság átlagos vagyoni helyzetét és az önkormányzat bevételeit, gazdálkodási kereteit összevetjük, hiszen miközben sok lakostársunk szerencsés anyagi körülmények között él, a településnek rendkívül szerény az adóerő képessége, mert Nagykovácsiban kevés vállalat, cég működik.

Felröppent tavaly a hír: Nagykovácsi a harmadik leggazdagabb település. Persze továbbra sem az önkormányzat bevételeit nézve, hanem az egy főre jutó vásárlóerőt számolva. Egészen pontosan abban a települések közötti összehasonlításban kerültünk harmadik helyre, ahol a legtöbb pénz marad a lakosok zsebében adózás után. Hogyan is lehetne ezt a „helyezést” Nagykovácsi hasznára fordítani?

Van egy olyan lehetőség, egy adományozási típus, ami csupán figyelmességet igényel az adományozótól, vagyis nem kerül semmibe. Minden személyi jövedelemadót fizető magánszemély felajánlhatja adója 1 %-át egy civil szervezet számára, valamint + 1 %-át adományozhatja valamely technikai számmal rendelkező egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat részére. Milyen jó lenne, ha valamennyi nagykovácsi lakos személyi jövedelemadójának 1 %-át a helyben működő civil szervezetek valamelyikének adományozná. Nagykovácsiban jelenleg 26 civil szervezet működik (a lista megtalálható: http://nagykovacsi.hu/civil-szervezetek/). Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata számára kiemelt értéket képvisel a közösségünk élete szempontjából hasznos, építő munkát végző civil szervezetek tevékenysége. Mindenki számára más a prioritás, más az érdekes és fontos, más tevékenységet végző szervezetet szeretne támogatni. Nagykovácsiban erre tényleg széles lehetőség áll rendelkezésre: gyermekeket, oktatást, művészetet, kultúrát, környezetvédelmet támogató szervezetek, sportegyesületek, egyházi szervezetek, önkéntes tűzoltók és polgárőrök, szociálisan rászorulókat segítő szervezetek. Mindenki megtalálhatja a szívéhez közelálló, érdeklődési körének megfelelő civil szerveződést, aminek jószándékú, hasznos, Nagykovácsi fejlődését segítő tevékenységét támogathatja.

Miért is kerül most előtérbe ez a kérdés? Mivel azon magánszemélyeknek, akik egyéni vállalkozóként tevékenykednek, minden év február 25-éig kell leadniuk a személyi jövedelemadó bevallásukat, így ők eddig az időpontig rendelkezhetnek az adójuk 1 %-áról. Mindenki másnak ez a lehetőség május 20-áig áll nyitva. Érdemes még azt is tudni, hogy ha az adófizető nem él a felajánlás lehetőségével, akkor ez az összeg a NAV-nál marad és a továbbiakban nem rendelkezhet annak sorsáról.

Nagykovácsi legyen az a különleges település, ahol amellett, hogy a legtöbb gyermek él, a helyben működő civil szervezetek a legtöbb 1 %-os támogatást kapják. A civil szervezetek pedig cserébe bizonyára mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a közösségünk számára hasznos célkitűzéseiket Nagykovácsi érdekeit messzemenőkig szem előtt tartva, a leghatékonyabban és legeredményesebben valósítsák meg.

Köszönet mindazoknak, akik a helyben maradó forintjaikkal támogatják Nagykovácsi közösségét. 

"Ott kezdődik a nagyemberség, hogy az ember észreveszi, hogy mások is élnek a földön őkívüle, és amit tesz, úgy teszi, hogy nem csak magára gondol, hanem másokra is." (Szabó Magda)

Vissza