KiszelKati.hu

Adjunk úgy, hogy maradjon is

Nagykovácsi hazánk egyik legellentmondásosabb települése: igaz ez, ha a lakosság átlagos vagyoni helyzetét és az önkormányzat bevételeit, gazdálkodási kereteit összevetjük, hiszen miközben sok lakostársunk szerencsés anyagi körülmények között él, a településnek rendkívül szerény az adóerő képessége, mert Nagykovácsiban kevés vállalat, cég működik.

Felröppent tavaly a hír: Nagykovácsi a harmadik leggazdagabb település. Persze továbbra sem az önkormányzat bevételeit nézve, hanem az egy főre jutó vásárlóerőt számolva. Egészen pontosan abban a települések közötti összehasonlításban kerültünk harmadik helyre, ahol a legtöbb pénz marad a lakosok zsebében adózás után. Hogyan is lehetne ezt a „helyezést” Nagykovácsi hasznára fordítani?

Van egy olyan lehetőség, egy adományozási típus, ami csupán figyelmességet igényel az adományozótól, vagyis nem kerül semmibe. Minden személyi jövedelemadót fizető magánszemély felajánlhatja adója 1 %-át egy civil szervezet számára, valamint + 1 %-át adományozhatja valamely technikai számmal rendelkező egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat részére. Milyen jó lenne, ha valamennyi nagykovácsi lakos személyi jövedelemadójának 1 %-át a helyben működő civil szervezetek valamelyikének adományozná. Nagykovácsiban jelenleg 26 civil szervezet működik (a lista megtalálható: http://nagykovacsi.hu/civil-szervezetek/). Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata számára kiemelt értéket képvisel a közösségünk élete szempontjából hasznos, építő munkát végző civil szervezetek tevékenysége. Mindenki számára más a prioritás, más az érdekes és fontos, más tevékenységet végző szervezetet szeretne támogatni. Nagykovácsiban erre tényleg széles lehetőség áll rendelkezésre: gyermekeket, oktatást, művészetet, kultúrát, környezetvédelmet támogató szervezetek, sportegyesületek, egyházi szervezetek, önkéntes tűzoltók és polgárőrök, szociálisan rászorulókat segítő szervezetek. Mindenki megtalálhatja a szívéhez közelálló, érdeklődési körének megfelelő civil szerveződést, aminek jószándékú, hasznos, Nagykovácsi fejlődését segítő tevékenységét támogathatja.

Miért is kerül most előtérbe ez a kérdés? Mivel azon magánszemélyeknek, akik egyéni vállalkozóként tevékenykednek, minden év február 25-éig kell leadniuk a személyi jövedelemadó bevallásukat, így ők eddig az időpontig rendelkezhetnek az adójuk 1 %-áról. Mindenki másnak ez a lehetőség május 20-áig áll nyitva. Érdemes még azt is tudni, hogy ha az adófizető nem él a felajánlás lehetőségével, akkor ez az összeg a NAV-nál marad és a továbbiakban nem rendelkezhet annak sorsáról.

Nagykovácsi legyen az a különleges település, ahol amellett, hogy a legtöbb gyermek él, a helyben működő civil szervezetek a legtöbb 1 %-os támogatást kapják. A civil szervezetek pedig cserébe bizonyára mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a közösségünk számára hasznos célkitűzéseiket Nagykovácsi érdekeit messzemenőkig szem előtt tartva, a leghatékonyabban és legeredményesebben valósítsák meg.

Köszönet mindazoknak, akik a helyben maradó forintjaikkal támogatják Nagykovácsi közösségét. 

"Ott kezdődik a nagyemberség, hogy az ember észreveszi, hogy mások is élnek a földön őkívüle, és amit tesz, úgy teszi, hogy nem csak magára gondol, hanem másokra is." (Szabó Magda)

Vissza