barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzolar barzolar barzolar barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani
 Kiszel Kati -
KiszelKati.hu

Március idusán

Van, aki szerint szegényes ez az emlékkő Nagykovácsi főterén az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékéhez. Szerintem pedig nem az emlékmű értéke a meghatározó, hanem az emlékezők tisztelete, érzelmei, gondolatai és tettei.
A honszeretet és a nemzeti összetartozás-tudat érzése nem egy emlékműtől gyökeresedik meg gyermekeink szívében, hanem a családi tűzhely melletti beszélgetésektől, közös emlékezésektől, pedagógusaink áldozatos munkájától és a mindennapi cselekedeteinktől. Attól, ha nem csak a szívünkben, hanem eszünkben is őrizzük 1848-49 üzenetét: a haza és Nagykovácsi építőkövei az önfeláldozás, a megfontolt cselekvés, az összefogás, a lankadatlan szorgalom, a lemondás, sokszor pedig a tűrés… a béketűrés.
Kívánom, hogy őszintén őrizzük magunkban 1848 igazi örökségét és ne csak lelkünkben, szívünkben, ne csak az ünnepnapokon, hanem hétköznapjainkban és viselkedésünkben is. 

„Mennyi szájhős! mennyi lárma!
S egyre süllyed a naszád;
Nem elég csak emlegetni:
Tudni is kell jól szeretni,
Tudni bölcsen, a hazát.”

(Arany János)

Vissza