barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzolar barzolar barzolar barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani
 Kiszel Kati -
KiszelKati.hu

Nagykovácsi Guinness-rekord

Nagykovácsi lassan bekerülhet a Guinness rekordok könyvébe.

Nem, sajnos nem a legtöbb társadalmi összefogással elkészült közösségi tér vagy a legtöbb közadakozásból megvalósult bármilyen cél az indok. Az ok a felnőtt lakosságszámhoz képest arányosan legtöbb témában indított aláírásgyűjtés lehet hamarosan.

Valószínűleg a korábbinál sokkal nyitottabb Önkormányzat eredményeként gyűjtöttek már aláírást a rovásírás tábla mellett, de gyűjtöttek ellene is. Gyűjtöttek az új faluközpont ellen, de volt, aki jelezte, szívesen gyűjtene mellette. A Civil Összefogás (több helyi civil szervezet) támogatásért pályázott az Önkormányzatnál szabadidőpark létrehozása céljából. Ezt követően aláírás gyűjtés kezdődött a szabadidőpark sportlétesítményei ellen. Nem is folytatom a sort, de a fiók mélye tartalmaz még néhány aláírásgyűjtő ívet, melyek különböző témában néhány tucat aláírást tartalmaznak valami ellen vagy valami mellett. Ezeknek az aláírásoknak nem ritkán az az eredménye, hogy kioltják egymást, hiszen ami mellett és ami ellen is gyűjtenek aláírást, azt nehéz komolyan venni.

Lehet, hatásosabb lenne, ha aláírások helyett egy-egy jó cél érdekében a támogatókat sikerülne összegyűjteni, aki nem aláírást gyűjt mondjuk az erdei szemetelés ellen, hanem elindul és összeszedi a szemetet. Aki nem aláírást gyűjt például az utca rossz minősége miatt, hanem összefogja a lakókat és megszervezi az utca helyrehozatalát (volt már rá példa, köszönjük a mintaértékű összefogást). Aki nem aláírást gyűjt azért, hogy mit csináljanak mások, hanem embereket gyűjt össze, akik tenni is hajlandók egy jó cél érdekében. Aki nem aláírást gyűjt arra, hogy mire költsenek mások, hanem mondjuk pénzt gyűjt az általa megálmodott beruházásra.

Annyi bizonyos, hogy aláírásokból semmit nem lehet megépíteni, megvásárolni, felújítani, létrehozni. Ami az elmúlt évtizedekben nem valósult meg, nem lehet számon kérni egy kevesebb, mint egy éve alakult képviselő-testületen csak azért, mert aláírások születtek valamik mellett és valamik ellen. Kis lépésekben haladunk, de biztosan.

Megszámlálhatatlanul sok feladata van az Önkormányzatnak, amik mindegyike jelentős pénzeszközöket emészt fel. Néhány példa: bölcsőde, óvoda fenntartása, iskola működtetése, egészségügyi és szociális ellátások, gyermekjóléti ellátások, közétkeztetés, közvilágítás, közutak karbantartása, köztemető fenntartása, vízgazdálkodás, katasztrófa elhárítás, kulturális szolgáltatás, könyvtári ellátás, közművelődés, sport és ifjúsági ügyek, nemzetiségi ügyek, közbiztonság, BKK finanszírozás, településrendezés, közterületek fenntartása stb. Emellett a bevételi lehetőségek eléggé korlátozottak, az Önkormányzat adóerő képessége meglehetősen gyenge, hiszen nincs ipar, kevés a helyben bejelentett vállalkozások száma. A stabil költségvetés feltétele, hogy minden kiadás előre tervezetten, a költségvetési rendeletben megfogalmazottak szerint történjen. Nem engedheti meg magának az Önkormányzat, hogy ad hoc jelleggel egy-egy aláírás gyűjtés nyomán felmerülő költségeket hirtelen a tervezetteken felül beemeljen anélkül, hogy a bevételei is emelkednének a kiadással párhuzamosan. Ez hosszútávon veszélyeztetné az Önkormányzat biztonságos költségvetését és egyben hátráltatná Nagykovácsi fejlődését.

„Nem élhetsz mások elvárásai szerint. Azt kell tenned, amit te helyesnek gondolsz, még akkor is, ha ezzel megbántasz olyanokat, akiket szeretsz.” (Nicholas Sparks)

 

Vissza