barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzolar barzolar barzolar barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani
 Kiszel Kati -
KiszelKati.hu

A sport dicsérete

"Talán a társadalmi változások hatására, talán a technikai változások hatására, de egy kicsit megváltozott az az életforma, ahogyan mi felnőttek élünk, kicsit "elkényelmesedtünk". Sokszor az időhiányra, a kevés energiánkra, a helyzet megoldhatatlanságára vagy anyagi lehetőségeinkre hivatkozva a mozgás háttérbe szorul, pedig tudjuk, hogy a mozgás egészségmegőrző, betegségmegelőző hatása semmi mással nem pótolható. A mi példánkat követve a gyerekeink is egy kicsit "elkényelmesedtek". Egyre többször tapasztaljuk, hogy már az óvodába kerülő gyerekek egy részénél sem az az elsődleges feladatunk, hogy a velük született mozgásigényt kielégítsük, ébren tartsuk, hanem az, hogy újra élesszük, átélhetővé tegyük a mozgás és együtt mozgás örömét."

E fenti sorokat még valamikor 2010-ben fogalmaztuk meg a Kispatak Óvoda saját nevelési programjának megírásakor Karczewicz Ágnes gondolatai alapján. Azóta nem javult a helyzet, sajnos helyi szinten sem. Azok a szülők sincsenek könnyű helyzetben, akik pontosan tudják, hogy a rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része, és szeretnék ezt megadni gyermekeiknek, hiszen Nagykovácsiban erre nem adottak a lehetőségek, nincs erre megfelelően kialakított infrastruktúra. Jómagam is pontosan emlékszem, micsoda szervezést igényelt gyermekeim edzéseinek koordinálása. Pedig nekem csak két gyermek sportolással kapcsolatos "logisztikáját" kellett megoldanom, többnyire sajnos Nagykovácsin kívül. El sem tudom képzelni, hogyan csinálják ezt a nagycsaládos szülők?!

Meggyőződésem, hogy egyik nem elhanyagolható feladata lenne minden önkormányzatnak, hogy a lakosoknak a minőségi időtöltéshez teret és helyet biztosítson. Nem feltétlenül élsportolók nevelésére gondolok, hanem a mindennapi mozgás, sportolás lehetőségeinek megteremtésére a legfiatalabb korosztálytól kezdve egészen a legidősebbekig, akik szintén még sportolni vágynak testi-lelki egészségük minél hosszabb megőrzése érdekében.

"A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze." (Szent-Györgyi Albert)

Vissza