barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzolar barzolar barzolar barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani
 Kiszel Kati -
KiszelKati.hu

Preckedli

A preckedli egy sváb ünnepi sütemény, amit tudomásom szerint ezen a hétvégén a nagykovácsi búcsúban a NOE sátrában is megkóstolhatnak majd a kilátogatók. Azonban milyen sütemény is az a preckedli, mivel én kétféle receptet is találtam hozzá, vajon melyik a valódi, hagyományos preckedli?

1. recept:

Hozzávalók:

20 dkg cukor
20 dkg Rama
50 dkg liszt
2 tojássárgája
1 sütőpor
1-2 kanál tejföl
durvára vágott dió
kristálycukor
2 tojásfehérje
baracklekvár

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból kemény tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és köröket szaggatunk belőle. A körök felének belsejébe egy kisebb kört lyukasztunk, ez lesz a teteje a süteménynek. A nem lyukas köröket megkenjük lekvárral. A lyukas köröket tojásfehérjébe mártjuk, majd kristálycukorral elkevert durvára vágott dióba. Ezután minden - nem lyukas - körre egy diós cukros lyukas kört teszünk. Ramával megkent tepsiben megsütjük. Frissen is fogyaszthatjuk, de minél többet áll, annál puhább lesz a tésztája.

 

2. recept:

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 cs sütőpor
csipet só
20 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
3 egész tojás
20 dkg margarin
20 dkg zsír
1 citrom leve és reszelt héja
Tetejére:
1 egész tojás
6 ek cukor
6 ek darált vagy durvára vágott török mogyoró vagy dió

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk. 1 órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Nagyméretű tepsiket kibélelünk sütőpapírral. Egy edénykében összekeverjük a cukrot a mogyoróval vagy dióval. Egy másik edénykében egy egész tojást kicsit felverünk. A tésztát kettévesszük, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Az egyik bucit kb. 0,5 - 1 cm vastagra. Linzerformával kiszaggatjuk a sütiket. Lekenjük a tojással, meghintjük a cukros keverékkel. Tepsibe fektetjük, kicsi helyet hagyva a sütik között. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 perc alatt kisütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Most akkor melyik is az eredeti, sváb preckedli? :)


"A hagyomány mélységes mély kút: az emberi élet forrása. Az ember csak e kút vizével betöltekezve lehet azzá, amivé lennie kell." (Végh Attila)

Vissza