barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzolar barzolar barzolar barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani barzo mekani
 Kiszel Kati -
KiszelKati.hu

Gyökerek és szárnyak...

"...a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják hova tartoznak, de ugyanígy szárnyakat is, amelyek az egyiket a kényszereitől és előítéleteitől szabadítják meg, a másiknak lehetőséget adnak új utakat bejárni vagy inkább repülni."

(Johann Wolfgang von Goethe)

Gyökerek és szárnyak... valóban ez a legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk. A gyökereket egyrészt a szülői ház jelenti, ahol megértik és feltétel nélkül elfogadják őket, ahova bármikor hazatérhetnek, ahol hisznek bennük és ahova mindig segítségért fordulhatnak, ha rászorulnak. Másrészt viszont a gyökereket a tágabb környezet is jelenti, ahol felneveljük gyermekeinket, ahová tartózóknak érezhetik magukat, ahol ismerős arcok és egy sehol máshol nem ismételhető atmoszféra veszi körül őket, ahonnan ha távol kerülnek, honvágy fogja el őket.

A szárnyakra pedig épp akkora szükségük van, mint a gyökerekre, mert azok segítségével felemelkedhetnek, eltávolodhatnak, erőre kaphatnak, új rejtelmeket fedezhetnek fel, és így fejlődhetnek, teljesedhetnek soha meg nem ismételhető különleges személyiséggé, boldog emberré.

A mi lányaink már a szárnyaikat bontogatják. Próbálgatják, milyen is önállóan dönteni, vállalni a döntések következményét, kritizálni, bírálni ítélkezés és előítélet nélkül. Férjemmel hisszük, hogy olyan értékrendet és követendő mintát állítottunk eléjük, amelyből mindig táplálkozhatnak és amely segítségével minden helyzetben becsülettel megállják a helyüket. Ugyan vannak még bizonytalan tényezők életük útjainak irányát illetően, azonban egy dolog kétségtelen, a gyökereik őket már Nagykovácsihoz kötik, ide térnek vissza, ha honvágy fogja el őket, és majdan itt szeretnék felnevelni saját gyermekeiket. Gyökereik ennél stabilabbak nem is lehetnének.


“A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.”
(Goethe)


 


 

Vissza